Sastanak predstavnika bosanskih Srba sa predsjednikom Srbije

Dodik odbacio deklaraciju SDA, Vučić rekao da je neće komentarisati: 'Pokažite punu uzdržanost, ne reagujte naglo!'

Front21.09.19, 15:14h

Dodik odbacio deklaraciju SDA, Vučić rekao da je neće komentarisati: 'Pokažite punu uzdržanost, ne reagujte naglo!'
Daytonski mirovni sporazum može se mijenjati samo dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima, zaključio je predsjednik Srbije

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Beogradu kako je deklaracija SDA antisrpska i antidejtonska te da je kao takvu odbacuje.

 

Dodik je to izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te premijerkom Srbije Anom Brnabić, kojem su nazočili i predstavnici ostalih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS).

 

- Deklaracija SDA nije interni dokument jedne partije, već općeprihvaćeni dokument bošnjačkih stranaka usmjeren ka rušenju Republike Srpske. Mi smo to tako razumjeli i pokušavamo izgraditi zajednički koncenzus u RS kako bismo mogli odgovoriti na taj dokument - kazao je Dodik.

 

Dodao je kako je cilj bošnjačkih političkih stranaka da nema Republike Srpske i Srba u Bosni i Hercegovini.

 

- Trebamo očuvati stabilnost i mir, vratiti se dijalogu – to nije sporno. Trebamo se vratiti Daytonskom sporazumu, a to podrazumijeva da SDA kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka mora povući svi te dokumente - poručio je predsjednik SNDS-a.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako neće posebno komentirati deklaraciju SDA, istaknuvši da je dovoljan komentar to što su se svi predstavnici političkih stranaka sa sjedištem u RS-u jednoglasno usprotivili tom dokumentu.

 

Vučić je pozvao na suzdržanost u reakcijama i smirivanje tenzija.

 

- Mi pozivamo i predsjednik Dodika i predsjednicu Cvijanović, kao i sve ove ljude iz RS-a da pokažu punu uzdržanost, da ne reagiraju naglo, da djeluju u interesu RS-a, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trebamo dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i ekonomski kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas - izjavio je Vućić.

 

Po njegovim riječima, pozicija Srbije prema Bosni i Hercegovini je nepromijenjena i principijelna.

 

- Taj stav je postojanje jedne države Bosne i Hercegovine, dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH sa svim njihovim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka. Daytonski mirovni sporazum može se mijenjati samo dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima - zaključio je predsjednik Srbije.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još