ni nalik na planinski grad

Dramatične prognoze: Kakvu će klimu imati Sarajevo u skoroj budućnosti? Ako se ništa ne učini, bit će k'o u paklu!

Hronika20.09.19, 18:00h

Dramatične prognoze: Kakvu će klimu imati Sarajevo u skoroj budućnosti? Ako se ništa ne učini, bit će k'o u paklu!
Ako se nastavi sa ovim optimističnim scenarijem i ako ostanemo unutar ovih par stepeni, Sarajevo će 2050. godine imati klimu kao Dallas u Texasu

 


Anes Podić, iz Udruženja građana „Eko akcija“, za N1 je kazao da rješenje za klimatske promjena nije u individualnim akcijama, nego u objedinjavanju pokreta u najbogatijim državama svijeta.


Gostujući u emisiji Dan uživo, povodom Štrajka za klimu koji je održan danas i u Sarajevu, Podić je naveo da Kina, EU i SAD generišu 14 posto više stakleničke emisije nego 100 najsiromašnijih država svijeta.


- Imali smo Pariški sporazum prije nekoliko godina, obećanja su se brzo počela izbjegavati. Imamo situaciju da 10 najrazvijenijih zemalja svijeta generiše 3/4 stakleničke emisije. Šta god ostali radili, bez reakcije najbogatijih država nema rješenja - istakao je.


Prema njegovim riječima, glavni problem je grabežljivi kapitalizam.


- Neko ne želi da se odrekne zarade. Posljedica je da zajedničke svjetske akcije nema. Bojim se da ako se ovako stvari nastave, male su šanse da ćemo uspjeti zadržati se na ovih stepen i po, vjerovatno će porast biti puno gori - poručio je.


Podić je govorio o prognozama za Sarajevo.


- Ako se nastavi sa ovim optimističnim scenarijem i ako ostanemo unutar ovih par stepeni, Sarajevo će 2050. godine imati klimu kao Dallas u Texasu. To znači izuzetno vrela ljeta, puno toplije zime, desetak posto manje padavina. Da ne računamo ove dramatične vremenske promjene koje smo već osjetili na svojoj koži - kazao je Anes Podić u razgovoru sa Daliborom Mrdićem.


Najavio je i proteste koji će se održati u Sarajevu u utorak, na kojima će se tražiti rješavanje problema gradske deponije u Sarajevu.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još