Članica SDS-a detaljno analizirala

Aleksandra Pandurević o deklaraciji SDA: Na šta spade Alijin sin da prepisuje Stašu Košarca...

Front20.09.19, 12:10h

Aleksandra Pandurević o deklaraciji SDA: Na šta spade Alijin sin da prepisuje Stašu Košarca...
Pandurević podsjeća na stručnu skupinu koja je u junu 2005. godine ponudila sličan “nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH”, a koju je činio i Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH i član Predsjedništva te stranke

 

- Analiziram detaljno Rezoluciju SDA. Rezolucija nije ništa drugo do prepisan Ustav Republike BiH, autora Staše Košarca, Šahbaza Džihanovića, Mirka Pejanovića, Slave Kukića, Vehida Šehića i Miodraga Živanovića.

 

Napisala je to na Twitteru Aleksandra Pandurević, bivša zastupnica u Državnom parlamentu BiH i članica Srpske demokratske stranke (SDS), nakon što su iz SNSD-a optužili da je Stranka demokratske akcije (SDA) ponudila Programsku deklaraciju “usmjerenu protiv Republike Srpske”, odnosno da su ponudili “rezoluciju muslimanskog naroda u BiH koja poziva na sukobe” i "kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma."

 

SDA je na 7. Kongresu stranke usvojila Programsku deklaraciju u kojoj je, između ostalog, navedena "afirmacija bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uz očuvanje etničke posebnosti", dok Bosnu i Hercegovinu iz te stranke vide kao “demokratsku, regionaliziranu, pravnu i socijalnu država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri nivoa vlasti: državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine".

 

Pandurević podsjeća na stručnu skupinu koja je u junu 2005. godine ponudila sličan “nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH”, a koju je činio i Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH i član Predsjedništva te stranke.

 

Tim nacrtom, u čijoj izradi je učestvovao Košarac, Bosna i Hercegovina je definirana kao "republika, suverena, jedinstvena, demokratska, pravna, socijalna, sekularna i decentralizirana država u postojećim međunarodno priznatim granicama koje su nepovrjedive”.

 

“Republika BiH treba osiguravati jednakost i ravnopravnost svih građana pred zakonom bez obzira na porijeklo, rasu ili vjeru, i poštovati sva vjerska uvjerenja”, napisano je u Nacrtu platform, čiji je kooautor Košarac.

 

“Na šta spade Alijin sin da prepisuje Košarca”, zaključila je Pandurević, prenosi Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još