Novi šef Delegacije EU u BiH

Johann Sattler: Bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva

Front19.09.19, 11:58h

Johann Sattler: Bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva
Na osnovu dosadašnjeg iskustva u svom radu uvjeren je da se u BiH mogu napraviti promjene i da nadležni moraju izaći iz začaranog kruga jer je u zemlji potrebno zajedništvo, a manje podjela

 

Novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas u Sarajevu, na prvoj konferenciji za medije po stupanju na dužnost da kao jednu od prvih stvari od bh. institucija očekuje da vidi izradu akcionog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

 

- To bi poslalo jasnu poruku Evropskoj uniji da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed – poručio je Sattler.

 

Najavio je da će u svom mandatu govoriti o ključnim problemima u Bosni i Hercegovini, među kojima su vladavina prava i sudstvo, što je po njegovim riječima temeljno pitanje jer „kada zemlja pokrene pregovore za pristup Evropskoj uniji mora imati funkcionalno sudstvo, te kao građanin mora imati pristup sudu i garanciju da će sudski proces biti završen u razumnom roku, a ne da će trajati u nedogled“.

 

- Drugo pitanje je socioekonomske prirode - dio mog posla koji mi je blizak srcu jer su to pitanja koja se tiču običnih ljudi. Radi se o pomoći privatnom sektoru, otvaranju novih radnih mjesta, otvaranju BiH da postane privlačnija investicijama. Uprkos pozitivnim stvarima ovdje je teško pokrenuti kompaniju i dobiti potrebne dozvole za poslovanje. Dosta toga je napravljeno u proteklim godinama, ali je sada potrebno još jednom uložiti napore u ta pitanja  - rekao Sattler.

 

Reformu javne administracije također vidi kao važno pitanje jer, kako kaže, bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva.

 

Svjestan predstojećih izazova podvukao je da BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim nivoima jer „niko ne razumije i ovdje i u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlast na svim nivoima“

 

- Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Kada će se to desiti zavisi od toga kako će brzo i učinkovitio vaše vlasti izvršavati zadatke. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete – naglasio je Sattler.

 

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u svom radu uvjeren je da se u BiH mogu napraviti promjene i da nadležni moraju izaći iz začaranog kruga jer je u zemlji potrebno zajedništvo, a manje podjela.

 

- Na vašem vodstvu je da smanje retoriku podjela – zaključio je Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

 

U prethodnom periodu obavljao je funkciju austrijskog ambasadora u Albaniji, pri čemu se posebno fokusirao na zapadni Balkan. Radio je i kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

 

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani.

 

Rođen je 1969. godine u Austriji. Pored maternjeg njemačkog jezika tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski. Diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te je završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još