Izbaran među 400 prijavljenih filmova

'Bugarski san' Srđana Šarenca, jedini regionalni film u takmičarskom program AJB DOC-a

Kultura18.09.19, 13:55h

'Bugarski san' Srđana Šarenca, jedini regionalni film u takmičarskom program AJB DOC-a
Film Srđana Šarenca govori ne samo o ekonomskim uslovima življenja nego i o sudbini osoba koje završe radni vijek i koji se iznenada suoče sa neimaštinom, usamljenošću i odbačenošću

 

Dokumentarni film “Bugarski san” producenta i reditelja Srđana Šarenca, izbaran je među 400 prijavljenih filmova u 12 filmova koji će biti prikazani u takmičarskom program AJB Doc festivala, Sama činjenica da je Srđan Šarenac jedini autor iz regije čiji se film prikazuje u takmičarskom programu AJB Doc film festivala.


"Bugarski san" koji donosi neobičnu priču o Petri Kallenbach, 65 godišnjoj siromašnoj penzionerki iz Njemačke koja u potrazi za boljim životom ostavlja sve šta ima u Hamburgu i odlazi u Istočnu Evropu,. Bugarski san je ideja da svaki siromašni penzioner ima mogućnost da se preseli u jeftiniju zemlju i živi kvalitetniji život s manje troškova i da se oslobodi siromaštva i neimaštine u penzionerskoj dobi".


Film Srđana Šarenca govori ne samo o ekonomskim uslovima življenja nego i o sudbini osoba koje završe radni vijek i koji se iznenada suoče sa neimaštinom, usamljenošću i odbačenošću.


Petra, glavna protagonistica njegovog filma, pripada novoj generaciji ljudi u trećoj životnoj dobi koji ne smatraju da je starenje kraj života, već upravo prilika da potraže bolji život. Petra ne poznaje granice i vodi se mišlju da čovjek može da nadvlada sve probleme pa čak i probleme usamljenosti i da možda sreća nije u Njemačkoj već u Bugarskoj. Petra nam pokazuje da moramo biti otvoreni i da možda sreća leži negdje gdje nismo smjeli ni pomisliti. Ali bi trebali probati.


Film je realizovan u koprodukciji kompanija Udruženje Novi Film (BiH), Novi Film (Srbija), Provid (Hrvatska), Al Jazeera Balkans, a podržan je od strane Kreativne Evrope programa Media EU.


Svjetska premijera filma “Bugarski san” u trajanju od 52 minute je u utorak 24.09. u 16.30h u takmičarskom programu AJBDOC-a u multipleksu Cinema City, sala 4.


Nakon projekcije, publika će moći postavljati pitanja reditelju filma Srđanu Šarencu i producentici Loraine Blumenthal.


Pogledajte trailer filma „Bugarski san“.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!