Odliv radne snage

Sve više posla za studente, satnica skočila na pet KM

Hronika18.09.19, 08:45h

Sve više posla za studente, satnica skočila na pet KM
Dodaju kako je zapošljavanje studenata isplativije za poslodavce, ali da je jedini problem što zakon o radu, kada je u pitanju zapošljavanje studenata, nije dovoljno definiran

 

Sve manji broj radne snage u BiH natjerao je sve više poslodavaca da radnike traži među studentima. 

 

U studentskom servisu "Index" u Sarajevu kažu da posla za studente ima, te kako tu uglavnom bude čišćenje, utovar-istovar, slaganja robe do promocija..., pišu Nezavisne

 

"Kako sve više ljudi napušta BiH i ide u inozemstvo, poslodavci sve više radnu snagu traže među studentima", rekli su u ovom studentskom servisu.

 

Ističu kako je zbog toga i satnica porasla, a zainteresiranost za ove poslove među studentima je velika.

 

"Minimalna satnica prije tri godine je bila tri KM, a sada je pet KM", objasnili su u ovom servisu. 

 

Dodaju kako je zapošljavanje studenata isplativije za poslodavce, ali da je jedini problem što zakon o radu, kada je u pitanju zapošljavanje studenata, nije dovoljno definiran.

 

"Studenti u Sarajevu su jako zainteresirani za ove poslove, te se na svaki oglas za posao javi više studenata nego što je neophodno", kazali su u studentskom servisu "Index".

 

Navode kako oni ne naplaćuju naknadu za članstvo, jedino je potrebno da se donese potvrda o redovitom studiranju, kopija osobne iskaznice, potvrda o mjestu prebivališta, kao i broj računa u banci.

 

"Kada studenti obave posao, tvrtka nam šalje novac, koji studentima prosljeđujemo u roku od 24 sata na njihov račun", objasnili su u "Indexu".

 

Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge KAB u Banja Luci, kaže kako je osjetno da u BiH nedostaje radnika, a broj studenata zainteresiranih za privremene i povremene poslove je isti.

 

"Broj poslovnih ponuda kod nas je sličan kao i prošlih godina. Broj zainteresiranih studenata se mijenja, pa tako u vrijeme ispitnih rokova zainteresiranost opada", objasnio je Turkeš.

 

Dodaje kako je sada vrijeme ispita, te je zainteresiranost studenata za ove poslove nešto manja, ali uskoro slijedi vrijeme sezonskih poslova, te očekuju da i ponuda poslova bude veća.

 

"Kada se riješe ispita, studenti su onda voljni i raditi", rekao je Turkeš.

 

Ističe da u KAB-u nisu mijenjali visinu satnice za povremene poslove.

 

"Kod nas je pet KM neto satnica. Naravno, ukoliko je riječ o poslu koji će trajati duže vrijeme satnica se smanjuje. Činjenica je da neki drugi poslodavci gdje ne rade studenti, već osobe sa Zavoda za zapošljavanje, jesu podizali cijene satnice", kazao je Turkeš.

 

Da bi student postao član KAB-a, dovoljno je da ima tekući račun u banci i priloži indeks, te plati 3,50 KM za osiguranje.

 

"Ukoliko se radi o osobama sa Zavoda za zapošljavanje, one pored plaćanja osiguranja i tekućeg računa moraju priložiti ovjeren karton da su na Zavodu", naveo je Turkeš.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!