Prijedlog za zvanični Rijad

Putin citirao Kur'an kako bi Saudijcima prodao oružje: Allah je pomirio vaša srca i napravio vas braćom

Front18.09.19, 08:00h

Putin citirao Kur'an kako bi Saudijcima prodao oružje: Allah je pomirio vaša srca i napravio vas braćom
"Saudijci su doživjeli dva velika poraza u posljednjih pet godina, u Siriji i poslije intervencije u Jemenu i očigledno je da moraju da traže nove političke saveznike kako bi nekim budućim pregovorima došli do određenih rješenja

 

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je pozivom Saudijskoj Arabiji da se obezbjede ruskim oružjem poslao Rijadu simboličnu poruku da ne mogu samo da se oslanjaju na Amerikance — vojno i politički.

 

Putin je, komentarišući navode o napadu dronova na saudijske naftne objekte, predložio Rijadu da od Rusije kupi protivvazdušne raketne sisteme S-400 ili S-300, javlja Sputnik.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ove napade, Putin je citirao Kur'an, rekavši da se u svetom Kur'anu govori o neprihvatljivosti bilo kakvog vida nasilja, osim zaštite sopstvenog roda.

 

„Da biste zaštitili svoj rod i svoju zemlju, mi smo spremni da pružimo odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji“, rekao je Putin i dodao da je rukovodstvu Saudijske Arabije dovoljno da „usvoji mudru državnu odluku“ i da kupi S-300, kao što je to slučaj sa Iranom, ili S-400, kao što je to učinila Turska.

 

- Budući da sam ovdje, u Turskoj, zemlji s pretežno muslimanskim stanovništvom, ne mogu a da se ne prisjetim redaka iz svetog Kur'ana koji kažu: ''Sjetite se Allahove milosti. Jednom ste bili neprijatelji, Allah je pomirio vaša srca i napravio vas braćom.'' Dakle, mislim da od toga moramo krenuti - rekao je Putin.


Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost vjeruje da se radi o ironičnoj poruci predsjednika Rusije Saudijskoj Arabiji i upozorenju da ta Kraljevina u ovim okolnostima ne može zaštititi sopstvenu bezbjednost oslanjanjem na tradicionalnog saveznika Sjedinjene Američke Države.

 

"Saudijci su doživjeli dva velika poraza u posljednjih pet godina, u Siriji i poslije intervencije u Jemenu i očigledno je da moraju da traže nove političke saveznike kako bi nekim budućim pregovorima došli do određenih rješenja. Dalje insistiranje na upotrebi oružanih snaga može uvesti Saudijsku Arabiju u rat protiv Irana, što će onespokojiti cjelokupan Bliski istok, ali i uticati na ukupne međunarodne odnose i vjerovatno dovesti do rasta cene nafte i novih potresa u globalnoj ekonomiji. Mislim da tako treba shvatiti ovu Putinovu poruku", ocjenjuje Proroković.

 

Putin je, primjećuje Proroković, sklon ovakvim ironičnim porukama i često ih je, tokom godina na vlasti, upućivao različitim akterima. Ovog puta, smatra naš sagovornik, ruski lider nije mislio samo na oslanjanje Saudijaca na američko oružje, već na njihovo oslanjanje na američku političku podršku i slijepo praćenje nekih dugoročnih američkih geopolitičkih projekcija.

 

"Amerikanci su ubijedili Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje u regionu da će Bashar Al-Assad brzo pasti. Međutim, vidimo da ne samo da Assad nije pao, nego je održao Siriju kao cjelovitu zemlju, a čak ni one alternativne ideje o podjeli Sirije nisu realizovane. Također, Amerikanci su dali zeleno svjetlo Saudijskoj Arabiji za intervenciju u Jemenu, a pokazalo se da je to saudijski Vijetnam i da ne samo da nije došlo ni do kakvog rješenja, nego je uslijedila najveća humanitarna katastrofa u današnjem svijetu. Tako da ovo vidim kao poruku Saudijcima da preispitaju svoje partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje podrazumijeva to slijepo praćenje njihovih geopolitičkih ciljeva i stalno stajanje na stranu Amerike u svim regionalnim sukobljavanjima", objašnjava Proroković.

 

On ocjenjuje da je zainteresovanost Rusije za stabilizaciju prilika na Bliskom istoku velika, očigledna i da je do sada nekoliko puta iskazana.

 

"Ostaje da se vidi da li će rukovodstvo Saudijske Arabije prihvatiti ovaj Putinov poziv i njegove riječi shvatiti na pravi način. Naime, ne zavisi ipak sve ni od Saudijaca, mnogo je eksternih faktora uključeno u te procese koji opredjeljuju regionalnu bezbjednost na Bliskom istoku, a u tom kontekstu prije svega mislim na Sjedinjene Države i njihove interese. Zbog toga je, kada govorimo o budućim dešavanjima, sve upitno", zaključuje Proroković za Sputnjik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još