Neprihvatljiva za stabilnost države

Reakcija HNS-a: Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH

Front15.09.19, 14:55h

Reakcija HNS-a: Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH
U HNS-u ocjenjuju kako postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, zato je nužno izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda

 

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na Kongresu stranke- navodi se u priopćenju za javnost iz Ureda za informiranje HNS-a.



U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.



-Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer- navodi se u priopćenju.



HNS podsjeća da je BiH jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda.



-BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda. Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije- mišljenja su u HNS-u.


Pozvali su političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u BiH donijeti dobro.



U HNS-u ocjenjuju kako postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, zato je nužno izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.



-Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici. Nužno je što prije iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko ozračje, formirati vlast i vratiti se puti prema EU i NATO-u. Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH- navodi se u prioćenju HNS-a BiH.

 

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još