Živjeli u vanbračnoj zajednici

Važe li zakoni za Rome: Djevojčica ostala trudna, sud počinioca oslobodio, a njegovo ponašanje ocijenio društveno poželjnim

Hronika14.09.19, 09:32h

Važe li zakoni za Rome: Djevojčica ostala trudna, sud počinioca oslobodio, a njegovo ponašanje ocijenio društveno poželjnim
Iz dokaza je utvrđeno da su se D.Č. i maloljetnica, koja je u to vrijeme imala 13 godina i deset mjeseci, u julu 2017. upoznali preko društvene mreže, da je bio kod nje i da su stupili u seksualne odnose

 

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda u Pančevu kojom je D. Č. (22), iz Banatske Subotice, bio osuđen na pet godina zatvora zbog obljube djeteta, mlađeg od 14 godina, koje je za posljedicu imalo trudnoću i oslobodio ga krivične odgovornosti, pišu Novosti.rs

 

Kao obrazloženje navedeno je da on kao pripadnik romske nacionalnosti, kao što je i djevojčica, i zbog osobenosti koje ih karakterišu, kao i zbog niza drugih ličnih okolnosti, nije bio dužan i nije mogao da zna da je njegovo djelo zabranjeno, kako se branio pred sudom.

 

Iz dokaza je utvrđeno da su se D.Č. i maloljetnica, koja je u to vrijeme imala 13 godina i deset mjeseci, u julu 2017. upoznali preko društvene mreže, da je bio kod nje i da su stupili u seksualne odnose. Mjesec dana kasnije, nakon pregleda u bonici u Vršcu, utvrđeno je da je djevojčica trudna. Sud je takođe utvrdio i da D. Č. i maloljetnica žive u vanbračnoj zajednici.

 

- Imajući na umu nivo obrazovanja, lične prilike, vaspitanje okrivljenog, porodične prilike i okruženje u kojem se kreće i iz kojeg potiče, sud je našao da on nije mogao da zna da je stupanje u spolni odnos sa osobom mlađom od 14 godina predviđeno kao krivično djelo. Apelacioni sud je našao da je okrivljeni, s obzirom na to da su njegova porodica i porodica oštećene podržale njihov odnos i u skladu sa običajima romske populacije njihov zajednički život proslavile, imao razloga da vjeruje da je njegovo ponašanje dozvoljeno i čak društveno poželjno -  navodi se u obrazloženju drugostepene odluke.

 

Ovakva odluka Apelacionog suda izazvala je brojne polemike u javnosti. I dok jedni smatraju da bi neko drugi za ovako nešto bio osuđen, ima i onih koji smatraju da diskriminacija ne postoji i da je drugostepeni sud donio pravu odluku.

 

Advokat Tihomir Konstantinović ističe da svako podliježe krivičnopravnoj odgovornosti, nezavisno od toga kojoj populaciji pripada.

 

Riječ je o djevojčici, ona je nedorasla i fizički i psihički. Nezavisno od običajnog prava među Romima i drugih okolnosti, mislim da takve stvari treba kažnjavati- kaže Konstantinović. 

 

Sa druge strane, advokatica Vesna Momčilović smatra da je Apelacioni sud u ovom slučaju dao prednost "životu", jer, kako naglašava zakoni su jedno, a život je nešto drugo. 

 

- Apelacioni sud je donio odluku smatrajući da postoji lični i porodični sklad ovog romskog para. Sud je nastojao da ne napravi štetu i da šire sagleda život ovog para. Vjerovatno je postavio i pitanje u kakvoj situaciji bi se našla djevojčica ukoliko bi njen "supružnik" bio upućen na višegodišnju robiju - kazala je Momčilović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!