Danas u Zetri

Kongres SDA u Sarajevu: Više od 1.300 delegata glasa za Izetbegovića

Front14.09.19, 08:53h

Kongres SDA u Sarajevu: Više od 1.300 delegata glasa za Izetbegovića
Osim izbora predsjednika SDA, birat će se i članovi Glavnog odbora, potpredsjednici stranke, Etički i Nadzorni odbor

 

U dvorani Zetra danas će biti održan 7. Kongres Stranke demokratske akcije na kojem će se birati predsjednik SDA. Jedini kandidat je aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović. Na 7. Kongresu SDA učestvovat će 1.340 delegata, a s obzirom da je samo jedan kandidat Statut predviđa da glasanje bude javno, piše Patria.

 

Prema dnevnom redu bit će održano 12 uvodnih izlaganja između ostalog o radu SDA između dva kongresa, Prijedlog Statuta SDA, Prijedlog Rezolucije o načelima i ciljevima vanjske politike, EU i NATO integracija, Prijedlog Rezolucije o vladavini prava, sigurnosni i odbrani. Bit će razmatrani Prijedlog Rezolucije o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu, Prijedlog Rezolucije o politici u oblasti demografije i zaštite porodice, te Prijedlog Programske deklaracije. Prema Programskoj deklaraciji SDA se zalaže za "Republiku BiH", osnivanje Vrhovnog suda BiH, unaprijeđenja vladavine prava. 

 

Osim izbora predsjednika SDA, birat će se i članovi Glavnog odbora, potpredsjednici stranke, Etički i Nadzorni odbor.

 

Izmjenama Statuta predviđa se ograničenje mandata na tri uzastopna kao i obavljanje više funkcija unutar stranke. Tako će jedna osoba moći obavljati najviše dvije funkcije. Predviđen je i veći broj žena u Predsjedništvu stranke i GO, kao i otvaranje SDA prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, te podmlađivanje rukovodstva stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!