ČIM VIDIŠ TE OBLAKE, IZLAZIŠ IZ VODE

Isplivala istina užasnija od prethodne o smrti srbijanskog repera: Instruktor objasnio kako je zapravo Gru poginuo

Hronika11.09.19, 19:24h

Isplivala istina užasnija od prethodne o smrti srbijanskog repera: Instruktor objasnio kako je zapravo Gru poginuo
Iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer "nevrijeme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi"

 

- Bilo je košave, jugoistočnog vjetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevrijeme, a nevrijeme se dešava u momentu, znači mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo zadnji momenat - iskusni kajt-surfer, Miljan Bošković, ovim riječima je objasnio okolnosti sa kojima se suočio Dalibor Andonov Gru, na dan pogibije.


Instruktor kajt-surfinga Miljan Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike


Bošković je objasnio da je tog dana kada je Andonov izgubio život došlo do promjene hladnog fronta, kada se vjetar promijeni u sekundi.


- Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospasavanje), a dok se to događalo u sekundi se okrenuo vjetar sa jugoistoka na sjeverozapad, usljed te velike oblačnosti - rekao je Bošković.


On je dodao da je vjetar najvjerovatnije dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 10-120 kilometara na sat.


- Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umiju da ocijene, ali desi se i greška. Ovakve stvari se dešavaju ljudima koji su iskusni. On se minimum petnaestak godina bavio kajt surfingom - rekao je on o Gruu, koga je, preko zajedničkih interesovanja, skijanja i kajt-surfinga, i poznavao.


Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika, zbog panjeva i nestabilnog vjetra.


- Drugačije je na moru, gdje je vjetar mnogo čistiji. Ovde vjetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna - objašnjava.


On je ponovio da iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer "nevrijeme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi".


Bošković kaže da je kajt surfing opasan sport koliko i skijanje, kod kog su učestali prelomi: 


- Mogu da kažem da dole (na Adi Bojani), imamo za cijelu sezonu mnogo manje povreda nego na skijanju. Gotovo da nema povreda. Prije će da nastrada neko sa strane, u podizanju i spuštanju kajta. Te linije, kanapi kajta mogu da povrede prolaznika. Zato je važno da zona kojom pilotiramo kajtom bude obezbijeđena - kaže Bošković.

 

(Espreso.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!