Obratio se javnosti

Arnaut: SNSD i HDZ blokirali rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu

Front11.09.19, 12:07h

Arnaut: SNSD i HDZ blokirali rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu
Poslovnik, smatra on, proporcionalnost nalaže isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim komisijama Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, sa preciznom tabelom, od 18.12.2018.

 

Prema odgovoru koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut dobio od HDZ-ovog sekretara tog doma Marina Vukoje, "HDZ i SNSD odlučili su blokirati rad Istražne komisije za stanje u pravosuđu, a time i odluku Doma kojom je ta komisija uspostavljena".

 

 - Vukoja odbija sazvati konstituirajuću sjednicu Istražne komisije jer HDZ i SNSD nisu imenovali članove u istu, uz tvrdnju da Poslovnik nalaže da struktura članova svake konkretne komisije, uključujući i ovu, bude proporcionalna veličini Klubova poslanika - naveo je Arnaut u svom saopćenju za javnost.

 

Poslovnik, smatra on, proporcionalnost nalaže isključivo u pogledu ukupnog broja članova u svim komisijama Doma, što potvrđuje i akt Borjane Krišto, sa preciznom tabelom, od 18.12.2018.

 

- Vukojino pozivanje na isti član Poslovnika na koji se prije devet mjeseci pozvala Krišto, ali sa potpuno suprotnom interpretacijom, pokazuje svu neprincipijelnost HDZ-a i uopće pristup te stranke pravnim pitanjima po principu "pravna norma je ono što mi u datom trenutku odgovara". Šta više, s obzirom da u Domu djeluje čak devet poslaničkih Klubova različitih veličina, jasno je da se proprocionalnost nikako ne može postići u svakoj pojedinačnoj komisiji, već samo kroz ukupan broj članova svih komisija - kaže Arnaut.

 

 Tvrdi da to potvrđuje i sastav svih ranijih komisija, kako stalnih, a posebno privremenih. Primjera radi, Istražna komisija za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH je od ukupno šest članova imala dva člana iz SDA, po jednog iz HDZ, SNSD i DF, te Zaima Backovića koji nije ni imao poslanički Klub, a niti jednog člana iz kluba SDS, SBB, ili SDP. Identična situacija je sa svim ostalim komisijama.

 

 - S obzirom da je Vukojina interpretacija bez presedana u 23 godine postojanja Predstavničkog doma, jasno je da se radi o opstrukcijama čiji je jedini cilj onemogućiti rad Istražne komisije koju je taj dom osnovao i čiju su uspostavu pozdravile Ambasada SAD i Misija OSCE-a. U normalnim okolnostima, ovakve opstrukcije bi postale predmet istrage nadležnog tužilaštva. U okolnostima u kojim je uopće neophodna uspostava parlamentarne istražne komisije za stanje u pravosuđu, i ovakva zlouoptreba će vjerovatno proći bez sankcija. S obzirom da Denis Zvizdić, bošnjački član Kolegija koji je na tu funkciju izabran sa manje bošnjačkih glasova od Nermina Nikšića, preglasavanjem od strane HDZ-a i SNSD-a, nije u stanju nositi se sa ovim nasrtajima na nadležnosti Doma kojim predsjedava, neophodno je da sam Dom u što skorijem roku sam sebi vrati nadležnosti koje mu Krišto, Radmanović i Vukoja pokušavaju oduzeti - zaključuje Arnaut u saopćenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!