Ima li kraja?

Četvrta aviobomba pronađena je jutros na lokaciji kod RTV doma u Sarajevu

Front11.09.19, 09:03h

Četvrta aviobomba pronađena je jutros na lokaciji kod RTV doma u Sarajevu
Aviobomba je pronađena na isti način kao i prethodne tri, tokom iskopavanja za izgradnju tržnog centra

 

Na lokaciji kod RTV Doma u Sarajevu jutros je pronađena i četvrta avio-bomba, na mjestu gdje se gradi novi tržni centar, a ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na terenu već rade na njenom uklanjanju.

 

Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač je kazala Feni da je avio-bomba pronađena na isti način kao i prethodne tri, tokom iskopavanja za izgradnju tržnog centra.Jedan tim FUCZ je konstantno na terenu zajedno s radnicima koji rade.- Pokušava se nešto uraditi metal-detektorom, međutim velika je prisutnost metala u zemlji. Znamo da je tu bila i tvornica žice, tako da se metal-detektorom ne može puno uraditi, ali pripadnici FUCZ su konstantno na terenu - navodi Kovač.Prvo što rade jeste da je osiguran prostor, a onda se ide na deaktivaciju bombe.Kovač je kazala da ne znaju kada će se to tačno dogoditi, dok se bomba očisti i vidi kakav je upaljač, da li je isti kao kod prethodne tri avio-bombe koje su pronađene.Avio-bomba koja je pronađena teška je oko 500 kilograma. Prethodne tri su nađene, prva 5. septembra, druga 7. septembra, a jučer je pronađena treća. Sve su uspješno deaktivirane i izmještene, a u petak će se uništavati.Kovač napominje da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva na tom području, nego su jučer samo obavijestili stanovništvo koje je u radijusu od 1.200 metara kako bi se sklonili od prozora ili izašli iz prostorija koje su okrenute ka lokaciji na kojoj je pronađena bomba.- Danas ćemo vidjeti da li će biti potrebne neke druge mjere. Nadamo se da je bomba ista i da neće biti potrebno evakuirati stanovništvo, da će se ona također deaktivirati samo vađenjem upaljača, a kasnije će se transportovati na sigurnu lokaciju u toku dana – navela je Kovač.   

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!