Pobjegli glavom bez obzira

Novi skandal u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Pahomije ponovo napastvovao monahe?

Hronika11.09.19, 08:35h

Novi skandal u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Pahomije ponovo napastvovao monahe?
Četiri monaha i tri iskušenika napustili manastir Sveti Prohor Pčinjski, a oni su zapravo pobjegli od episkopa vranjskog, koji je htio da ih pipka

 

Četiri monaha i tri iskušenika manastira Prohor Pčinjski Vranjske eparhije napustili su ovu svetinju, a kako Kurir nezvanično saznaje, oni su iz manastira otišli zbog vladike Pahomija, koji je pokušao da ih seksualno zlostavlja!

 

Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od monaha dobio je kanonski otpust od vladike Pahomija, a ostali su krenuli za njim. Monah koji je dobio otpust navodno je trebalo da postane iguman, ali Pahomije to nije htio da dozvoli. Kao zvaničan razlog odlaska navodi se kanonski otpust, međutim, izvori Kurira iz Srpske pravoslavne crkve tvrde drugačije. Kao pravi razlog monaškog bijega iz ovog manastira navodi se sklonost episkopa Pahomija ka osobama istog pola i nepristajanje ovih momaka na njegove ideje i prijedloge.

 

- On (Pahomije, prim. aut.) ima sklonosti ka istom polu, ti ljudi nisu te vrste i nemaju te sklonosti kao on i otišli su. I igumanija Stefanida i sestrinstvo su prošle godine u martu pobjegli od njega - kaže izvor iz SPC i dodaje da je užasno to što Pahomije radi.

 

Ovo nije prvi put da ovakve optužbe idu na račun prvog čovjeka Eparhije vranjske. Podsjetimo, Pahomije je završio na sudu 2003. godine zbog optužbi za pedofiliju. On je pred građanskim sudom oslobođen 2006. godine, kad je njegov predmet zbog optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dječaka prebačen iz vranjskog u niški sud. Opštinski sud u Nišu tada je oslobodio Pahomija, koji je uvijek negirao krivicu. U dva od četiri predmeta oslobodio ga je zbog nedostatka dokaza, dok su druga dva predmeta zastarjela.

 

Pored ovoga, 2013. Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je još jedan postupak protiv vladike Pahomija, nakon optužbi magacionera eparhije, koji je vladiku optužio za seksualno zlostavljanje. Međutim, godinu dana kasnije tužilaštvo je utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka.

 

Vladika Pahomije u razgovoru za Kurir kaže da pomenuti manastir nema toliko monaha, već da je samo jedan monah, Justinijan, dobio kanonski otpust prošlog četvrtka, ali zbog neprimjerenog ponašanja.


- Dobio je uslovni kanonski otpust iz razloga što se ponašao suprotno svim pravilima života u manastiru, pitajte njega šta je uradio. On je jedini monah, ovi ostali su bili gosti manastira - kaže Pahomije.

 

Kako saznaje Kurir, monah koji je dobio uslovni kanonski otpust sada je u potrazi za drugom eparhijom.

 

Vjernici Eparhije vranjske ogorčeni su na Pahomija, a na društvenim mrežama neki od njih mole patrijarha Irineja da ga skloni što prije iz eparhije. Neki od vjernika takođe smatraju da je razlog odlaska monaškog bratstva iz Prohora Pčinjskog upravo nepristajanje na bludne radnje episkopa vranjskog Pahomija.

 

Ovo, inače, nije prvi put da monasi i sveštenstvo napuštaju Vranjsku eparhiju, marta prošle godine igumanija Stefanida, nastojateljnica manastira Sveti Prohor Pčinjski, napustila je sa sestrinstvom ovu eparhiju, a prije tri godine vladika Pahomije je svojom bahatošću najurio 15 monaha iz manastira Sveti Pantelejmon. Vjernici su teško podnijeli odlazak igumanije Stefanide, koja je otišla razočarana. Ona je u jednoj od poruka koje je uputila prijatelju rekla da je morala da ode jer više nije mogla da izdrži, kao i da je čelnicima eparhije kazala da lažu i kradu. Međutim, eparhija je ove navode negirala i saopštila da je prelazak igumanije u Eparhiju raško-prizrensku bilo u skladu s kanonskim poretkom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još