Bez dogovora

Nastavak štrajka rudara iz Breze i Zenice, deset dana rok za rješenje

Front10.09.19, 13:50h

Nastavak štrajka rudara iz Breze i Zenice, deset dana rok za rješenje
Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima

 

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu postigli dogovor s predstavnicima zeničkog i brezanskog rudnika, na sastanku koji je održan danas, u toku protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

 

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić najavio je nakon sastanka da će 13. septembra, kako je ranije i dogovoreno, stupiti u generalni štrajk.

 

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je kazao da će Vlada pomoći koliko može, ali smatra da današnji protesti nisu trebali biti održani pred Vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

 

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

 

- Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka - rekao je Džindić navodeći da će Vlada na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

 

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

 

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!