grad kao pozornica

U Sarajevu počeo FUU festival oslikavanjem murala autora Rikarda Druškića

Kultura09.09.19, 12:54h

U Sarajevu počeo FUU festival oslikavanjem murala autora Rikarda Druškića
Ovogodišnji FUU, započeo je oslikavanjem murala, autora Rikarda Druškića u dvorištu O. Š “Musa Ćazim Ćatić”, a na stražnjem zidu zgrade Sarajevskog ratnog teatra

 

Oslikavanjem Murala autora Rikarda Druškića u dvorištu O. Š „Musa Ćazim Ćatić“, započeo  Festival ulične umjetnosti (FUU)!


Festival ulične umjetnosti „FUU“ je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.


Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

 

rikardo-druskic


Svoje prvo izdanje, FUU je imao u septembru 2015. godine.                       

      
Ovogodišnji FUU, započeo je oslikavanjem murala, autora Rikarda Druškića u dvorištu O. Š “Musa Ćazim Ćatić”, a na stražnjem zidu zgrade Sarajevskog ratnog teatra. 


Rikardo Druškić rođen je 1990. godine. Njegovo interesovanje za umjetnost se budi još u srednjoj školi sa najvećim fokusom na ilustraciju i digitalnu umjetnost. Rikardo u svom radu koristi kombinaciju umjetničkih tehnika kao što su crtanje, slikanje i digitalna obrada. Njegovi radovi su bili izlagani u mnogim umjetničkim galerijama, institucijama i javnim prostorima u svijetu, u vidu samostalnih i grupnih izložbi, a neka od mjesta su: Sarajevo, Mostar, New York, Miami, Los Angeles, Taiwan i Berlin. Jedan je od finalista na takmičenju Art Revolution, Taipei 2014. godine, dok u istom periodu njegovi radovi Madness Continous i Depth bivaju izabrani od strane platforme za promociju savremene umjetnosti see.mee za predstavljanje na čuvenom Times Square u New Yorku. Neke od najznačajnih izložbi su bile organizovane u Gallery 25N - New York, “Zid” - Historijski muzej Sarajevo, “Post-izborna trauma” - BKC, Sarajevo, “Where is the Exit” - JAVA, Sarajevo i “Diggin”, maineouevre, Berlin.  Bio je jedan od prvih učesnika Festivala ulične umjetnosti (FUU) u Sarajevu 2016. godine, prilikom kojeg se njegov rad prenosi u javni proctor.


Naziv Murala u nastanku  je “Beskrajna poezija pokreta” iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi.

 

Prema riječima Rikarda, rad je razigran, maštovit, apstraktan, ali nakon dužeg posmatranja počinju se pojavljivati oblici I nazirati narativ. Obzirom da se rad nalazi u dvorištu osnovne škole, s ovim radom umjetnik želi kod djece potaknuti interesovanje za umjetnost, te ih generalno ponukati na jedan vid lateralnog razmišljanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!