se prohladi nakon kuhanja da je stavimo u frižider. Na taj način jelo može ostati sveže i do četiri dana, ali je važno da se pravilno čuva.
Mnogi od nas samo ubace u frižider posudu sa hranom, pokrivenu aluminijumskom folijom, i tako je drže do sljedećeg konzumiranja.
Međutim, istraživanja su pokazala da je ovakav način skladištenja jela štetan.
Pojedine bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a mrvice hrane na sobnoj temperaturi odlična su podloga za ove mikroorganizme, koji se brzo razmnožavaju, upozorava američki državni sekretarijat za zdravstvo.
Prekrivanje jela aluminijumskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmnožavaju. Bolje rešenje je da hranu čuvamo u posudama u koje neće ulaziti vazduh, po mogućnosti sa vakuumskim poklopcem, piše Intermagazin.rs.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!