FILMSKA FEŠTA OD 7. DO 14. SEPTEMBRA

Počeli 24. 'Dani hrvatskog filma' u Orašju: Prvi put bez svog tvorca i velikog glumca Ive Gregurevića

Kultura07.09.19, 21:32h

Počeli 24. 'Dani hrvatskog filma' u Orašju: Prvi put bez svog tvorca i velikog glumca Ive Gregurevića
Ovogodišnja manifestacija, koja traje do 14. septembra, održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

 

 


Filmom "Dopunska nastava" redatelja Ivana Gorana Viteza večeras su i službeno započeli 24. Dani hrvatskog filma u Orašju, koji od ove godine nose naziv "Ivo Gregurević", po svome utemeljitelju i 'zaštitnom znaku'.


U spomen na Ivu Gregurevića, prije svečanog otvaranja festivala, otkriven je spomenik na platou novog parka koji se nalazi uz sportsku dvoranu u Orašju.


Spomenik u lijevanoj bronci visok je 2.30 metara i prikazuje Gregurevića kao gromadu čovjeka i glumca.


U sklopu svečane ceremonije, povodom otvaranja festivala uručeni su i "Zlatni dukati" sa likom Ive Gregurevića za umjetnički doprinos razvoju hrvatskog filma, a dobili su ga reditelj Rajko Grlić, glumac Mustafa Nadarević i producent Jozo Patljak, te bh. reditelj Jasmin Duraković za umjetnički razvoj i saradnju bosanskohercegovačke i hrvatske kinematografije.   


Ovogodišnja manifestacija, koja traje do 14. septembra, održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a pošto joj prisustvuje do sada najveći broj gostiju i posjetitelja, svečanost otvorenja upriličena je u novoj sportskoj dvorani.


Na poziv organizatora festivala, i ove godine u Orašju se okuplja elita hrvatskoga glumišta, ali i BiH, ekipa filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije te brojnih osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture i sporta. 

 

orasje-2019

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!