Bruce Berton, odlazeći šef Misije OSCE-a u BiH

VSTV je politizirano tijelo, a ratni zločini se rješavaju presporo! Zabrinut sam zbog 'nedovoljne pravde'...

Front06.09.19, 14:58h

VSTV je politizirano tijelo, a ratni zločini se rješavaju presporo! Zabrinut sam zbog 'nedovoljne pravde'...
Kako bi unaprijedila rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, Misija OSCE-a izdala je više preporuka, od kojih se, prema riječima Bertona, najviše njih odnosi na kvalitetniji menadžment tužilaca, jasnije raspodjele poslova, kao i uklanjanje nedostataka u pisanju optužnica

 

Nekoliko hiljada osumnjičenih i dalje čeka sudsko procesuiranje, dok je tempo rješavanja predmeta ratnih zločina prespor, a procenat osuđujućih presuda prenizak, kazao je odlazeći šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton, koji je izrazio i zabrinutost zbog politizacije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

 

Berton je u intervjuu Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je na kraju dvogodišnjeg mandata zabrinut zbog “nedovoljne pravde” koja je ostvarena za žrtve ratnih zločina skoro četvrt stoljeća nakon kraja sukoba.

 

- Žrtve i njihove porodice trebaju da vide pravdu u ovim slučajevima. Tempo rješavanja predmeta je prespor, procenat osuđujućih presuda je prenizak i ono što je Tužilaštvo BiH obećalo da će uraditi – a to je da će prebaciti jedan dio preostalih predmeta na sudove u entitetima i Brčko distriktu – nije urađeno u skladu s dogovorom koji smo imali - kazao je Berton.

 

Kako bi unaprijedila rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, Misija OSCE-a izdala je više preporuka, od kojih se, prema riječima Bertona, najviše njih odnosi na kvalitetniji menadžment tužilaca, jasnije raspodjele poslova, kao i uklanjanje nedostataka u pisanju optužnica.

 

- U Tužilaštvu BiH preporučili smo ponovno osnivanje regionalnih timova koji su ranije postojali kako bi se zadržala ekspertiza za određeno područje u BiH. Smatram i da je dio problema u menadžmentu, a dio problema je svakako u kvalitetu optužnica koje se podižu, tako da mislim da tu imamo problem - pojasnio je Berton.

 

Šef Misije OSCE-a pozvao je i Parlamentarnu skupštinu BiH da, nakon više od godinu dana, konačno usvoji Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina – kako bi se ubrzao proces raspodjele preostalih predmeta između državnog i entitetskog nivoa.

 

Prema Revidiranoj strategiji – koju je VSTV podržao prije godinu dana – svi predmeti ratnih zločina trebali bi biti procesuirani do 2023. godine, s tim da će najsloženiji biti zadržani na državnom, a svi ostali poslati na entitetske sudove.

 

Zastoj u usvajanju ovog dokumenta, prema Bertonu, proističe iz pogrešne percepcije da se nedovoljno procesuiraju predmeti iz kategorije “A” Haškog tribunala.

 

- Kategorija ‘A’ ne odnosi se na složenost predmeta, već znači da se radi o predmetima koji su spremni za podizanje optužnice. Dakle, dokazi su prikupljeni, tako da, u momentu kada su analizirani, bili su spremni za podizanje optužnice. Naša analiza pokazuje da je Tužilaštvo BiH procesuiralo veći broj ovih predmeta i za nas ne postoji razlog da se Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina ne usvoji i pozivamo Vijeće ministara da to učini - rekao je Berton.

 

Neadekvatni rezultati pravosuđa ostvareni su, prema Bertonu, i u procesuiranju korupcije, posebno u Tužilaštvu BiH i Specijalnom tužilaštvu u Republici Srpskoj.

 

- Oni su podigli manji broj optužnica, posebno protiv visokorangiranih počinilaca, u odnosu na neka tužilaštva na kantonalnom nivou. U našem nedavnom izvještaju dali smo 15 konkretnih prijedloga i žao mi je da kažem da, od tih 15 prijedloga, u 13 njih su institucije uradile vrlo malo ili nimalo da unaprijede situaciju. Očito je da je povjerenje u pravosuđe na jako niskom nivou i način da se to unaprijedi jeste da konačno dobijemo neke presude protiv visokorangiranih počinilaca, kako bi ljudi unutar sistema pravosuđa bili odgovorni za svoja djela - rekao je on.

 

Na pitanje kako bi, s obzirom na loše rezultate u procesuiranju korupcije i ratnih zločina, ocijenio dosadašnji rad glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, Berton je odgovorio da “problemi datiraju i iz vremena prije nego što je trenutna glavna tužiteljica stala na čelo organizacije”.

 

- Problem ne postoji samo posljednjih par godina, i mislim da nam to ukazuje na neke dublje sistemske probleme unutar Tužilaštva BiH - kazao je on.

 

Uz Tužilaštvo BiH, Berton je posebno izdvojio izazove u VSTV-u, za koje je rekao da je postalo “nesumnjivo politizirano tijelo”.

 

- U ovom trenutku nije moguće razgovarati o VSTV-u kao instituciji bez političkog uticaja. Nedavno, kao što znate, naša Misija, u saradnji s Evropskom unijom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, poslala je VSTV-u pismo čiji je cilj bio da adresira pitanja transparentnosti i odgovornosti posebno kada se razgovara o praksama imenovanja, koja se nisu uvijek činila kao da su zasnovana na zaslugama. Zatim da adresiramo probleme u vezi sa evaluacijama performansi tužilaca i sudija, ali i transparentnosti u vezi s prijavom imovine, tako da svi prijave ono što posjeduju - kazao je Berton.

 

Na pitanje o skandalu u aferi “Potkivanje” koji je obilježio ovu godinu nakon što su novinari Žurnala objavili snimak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, Berton je rekao da svaka takva situacija “umanjuje reputaciju i uzrokuje smanjenje povjerenja javnosti”.

 

- Ono što smo rekli u vezi s gospodinom Tegeltijom i Disciplinskom komisijom jeste da pravni okvir definitivno predviđa odgovornost bilo kojeg člana VSTV-a, uključujući predsjednika, tako da je za nas najproblematičniji dio ovoga bio momenat u kojem je Disciplinska komisija rekla da nije mogla donijeti odluku u vezi s ovim, i u tom smislu to je stavilo Milana Tageltiju iznad zakona, i to jednostavno nije u redu - kazao je Berton.

 

Nedostatak povjerenja javnosti u pravosuđe uzrokovan je, osim slabijim rezultatima i aferama, i netransparentnim radom pravosuđa i tenzijama s medijima, smatra Berton.

 

Postoji, kao što ste rekli, težak odnos pravosuđa s nekim medijima. Moje rješenje, da se nalazim na njihovom mjestu, bilo bi – ako žele da unaprijede taj odnos, da se prestanu stalno samo braniti kada dožive kritike, već da prihvate te kritike i da to urade na transparentan način, da razgovaraju s medijima i ljudima koji izriču te kritike, i na taj način će možda moći da ponovo izgrade narušeno povjerenje građana - zaključio je Berton.
 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!