oslikavanje čuda čini

Umjetnici iz cijelog svijeta u bh. gradu: Nesvakidašnji doživljaj prostora ostat će u sjećanju mnogih

Kultura05.09.19, 11:00h

Umjetnici iz cijelog svijeta u bh. gradu: Nesvakidašnji doživljaj prostora ostat će u sjećanju mnogih
Već prvi dan festivala umjetnici su krenuli u akciju oslikavanja te donijeli nesvakidašnju energiju koja se širi kroz umjetničko djelovanje u javnom prostoru


Osmi ciklus Street Arts Festivala u Mostaru  počelo je zvanično  u nedjelju 1.09.2019. kada su u Mostar počeli stizati muralisti iz Bosne i Hercegovine , Njemačke, Brazila i Španjolske kojima će se narednih dana pridružiti i umjetnici iz Italije, Turske te mladi autori iz Mostara. 


Već prvi dan festivala umjetnici su krenuli u akciju oslikavanja te donijeli nesvakidašnju energiju koja se širi kroz umjetničko djelovanje u javnom prostoru. Građani Mostara , turisti i slučajni prolaznici imaju priliku promatrati nastajanje novih urbanih markera koji donose pozitivne socijalne reakcije, revitaliziraju memoriju i stvaraju novi doživljaj prostora u Gradu na Neretvi. 


U okrilju aktivnosti Grad IDEAA , nastao je mural umjetnika iz Zagreba MANE MEI na mikrolokalitetu nekadašnjeg Partizanovog igrališta , koje se mjesecima kroz ekološke akcije pripremalo za urbanu revitalizaciju jer je bilo veoma napušteno i zapušteno.  Ove akcije su primjer dobre prakse koje u kontinuitetu mogu donijeti novo promatranje grada, društva i prostora te rekonstrukciju napuštenih javih prostora za aktivnosti djece i mladih. 
 


Umjetnici iz Sarajeva Rikardo Druškić i Benjamin Čengić oslikavaju fasadu Omladinskg kulturnog centra Abrašević.  

 

Umjetnost je obgrlila čitav grad te uvezala brojne pojedince, nefomalne grupe i organizacije. U naselju na Bulevaru , gdje će se narednih mjeseci na inicijativu komšiluka i mladih aktivista stvarati otvorena učionica festival je poklonio murale mladih grafitera iz Sarajeva i Tuzle ( Jeron i Darko Jovičić) . U blizini tog lokaliteta je i rad sarajevskog autora Muhameda Baručije. 


Uz podršku Ambasada Italije, Brazila, Njemačke i Španjolske Street Arts Festival održava svoj međunarodni karakter. Glavna mostarska ulica koja vodi u staru jezgru grada –Titova ulica dobit će svoje prve murale.  Tu oslikavaju Dinho Bento iz Brazila i Irene Infantes iz Španjolske. S druge strane Neretve, točnije na izlazu iz Starog grada skoro je pri kraju mural Sokar Una iz Berlina. A ako krenete malo zapadnije srest ćete Zesar Bahamonte-a iz Seville.

 

Ono što Mostar može da najviše slavi je njegova kulturno-historijska baština, koja je našla svoje mjesto u ovom izdanju festivala. U partnerstvu na projektu CLINK- Agencije Lokalne Demokratije Mostar nastaju murali Alekse Šantića i njegove Emine pod kistom Denija Božića iz Doboja te Dženane Taso iz Sarajeva . 

 


Više o umjetnicima i festivalu možete pratiti na https://streetartsfestivalmostar.com/ 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!