O 'Inicijativi 20+5+6'

Novalić: Vlada radi na rješenjima koja će ukinuti ili smanjiti parafiskalitete

Biznis Klub03.09.19, 12:19h

Novalić: Vlada radi na rješenjima koja će ukinuti ili smanjiti parafiskalitete
Kada je u pitanju predloženi set zakona koji se odnose na oblast poreske politike a koje je u okviru „Inicijative 20+5+6“ predložilo UPFBiH, Novalić je istaknuo kako razmatraju sve inicijative, a posebno one koje su usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno povećanje stupnja konkurentnosti

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, iznoseći svoj stav o "Inicijativi 20+5+6" i zakonskim rješenjima koje je predložilo Udruženje poslodavaca (UP) FBiH, kazao je za Večernji list kako podržava sve inicijative koje su usmjerene na rasterećenje gospodarstva te da je to dio Reformske agende koji još nije realiziran, a koji je možda najbitniji za ekonomski napredak Federacije BiH. 

 

- Konačni cilj rasterećenja gospodarstva jeste povećanje njegove konkurentnosti, što je posebno bitno sada, kad se svijet suočava s jednim usporavanjem rasta globalne ekonomije. Ono što je u tome posebno zabrinjavajuće za BiH jeste najniži gospodarski rast Njemačke, dakle našeg glavnog ekonomskog partnera. Upravo s Njemačkom imamo najveću pokrivenost uvoza izvozom, tako da se usporavanje njezina gospodarstva negativno reflektira na potražnju za našim proizvodima. Recept za ovo globalno usporavanje jeste povećanje konkurentnosti privatnog sektora i ubrzavanje investicija u putnu i energetsku infrastrukturu. Stoga i veliki značaj prijedloga UP Federacije BiH - kazao je Novalić. 

 

Govoreći o predloženim zakonskim rješenjima, istaknuo je kako se radi o izuzetno obimnom poslu te da su najbliži usvajanju Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koji su već prošli najveći dio parlamentarne procedure i koji će, po njegovoj ocjeni, sasvim sigurno povećati stepen konkurentnosti našeg gospodarstva.   

 

Kada je u pitanju predloženi set zakona koji se odnose na oblast poreske politike a koje je u okviru „Inicijative 20+5+6“ predložilo UPFBiH, Novalić je istaknuo kako razmatraju sve inicijative, a posebno one koje su usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno povećanje stupnja konkurentnosti. 

 

- Uz određene dopune i izmjene, predložena rješenja su i više nego dobar osnov za raspravu i usvajanje u parlamentu, a o stopama doprinosa se mora još razgovarati - naglasio je Novalić. 

 

Odgovarajući na upit o opterećenju gospodarstva u BiH brojnim parafiskalnim nametima (za neke od njih je UPFBiH potvrdilo da ne postoje nigdje u EU ili su višestruko skuplji nego u zemljama regije i EU), Novalić je potvrdio da Vlada već radi na rješenjima o smanjenju ili ukidanju tih nameta koji su u njihovoj nadležnosti. 

 

- Vlada već radi na rješenjima koja će ili ukinuti ili smanjiti postojeće parafiskalitete, koji su u našoj nadležnosti. No, nije sve do nas, jer brojne namete propisuju županije i općine. Mi ćemo s tim u vezi pokušati da nekako odozgo nametnemo određena rješenja, primjerice na način da propišemo gornji prag ukupnih nameta - ustvrdio je premijer. 

 

Kada je u pitanju odlazak mladih i ono što Vlada FBiH može poduzeti da zaustavi odlazak radne snage iz FBiH, Novalić je kazao kako je federalna vlada problematiku vezanu za pitanja mladih identificirala kao jedan od glavnih prioriteta svoga rada te da je problem složen i da iziskuje ozbiljan i cjelovit pristup. 

 

- Dosad smo proveli ili smo u fazi provedbe više mjera usmjerenih na kreiranje ambijenta za ostanak mladih, koje uključuju rješavanje stambenog pitanja, dualno obrazovanje, smanjenje poreznog opterećenja rada da bi se otvorio prostor za povećanja plaća te mjere vezane za stimuliranje nataliteta i poboljšavanje demografske slike. Svjesni smo da je ovo problem svih problema i da će njegovo rješavanje biti od presudnog značaja za daljnji napredak ove zemlje - poručio je Novalić. 

 

Inače, Udruženje poslodavaca FBiH i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva EU-a u BiH, organiziraju konferenciju "Inicijativa 20+5+6- stanje i perspektive ekonomskog razvoja", koja će 4. rujna biti održana u Mostaru. 

 

"Inicijativa "20+5+6" predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata u cilju rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog ozračja.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!