SAUD NIŠIĆ U POČETKU JE TVRDIO DRUGAČIJE

Priznao da je pomogao Sanjinu Sefiću u bijegu pa sklopio sporazum sa Tužilaštvom: Prošao bolje nego što su tražili advokati?

Hronika02.09.19, 13:16h

Priznao da je pomogao Sanjinu Sefiću u bijegu pa sklopio sporazum sa Tužilaštvom: Prošao bolje nego što su tražili advokati?
Uskoro bi se moglo očekivati sklapanje sporazuma između Tužilaštva i Dine Alića, koji je također podnio prijedlog sporazuma, a očekuje se da bi to u narednom periodu trebao da uradi i Amar Salihović

 

 


Saud Nišić sklopio je sporazum sa sarajevskim Tužilaštvom i priznao krivnju da je pomogao u bijegu Sanjinu Sefiću, koji je, nakon što je vozilom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić iz Sarajeva, pokušao da se sakrije u Srbiji. Kako saznaje Oslobođenje, Nišićeva odbrana predlagala je kaznu od godinu, sa rokom kušnje od dvije godine, no pristali su da mu se izrekne uslovna kazna od godinu i šest mjeseci, sa rokom kušnje od tri godine.

 


Sve znao


Interesantno je da je Nišić tokom suđenja tvrdio da nije znao da je Golf, koji je bio parkiran u njegovoj bašti, iza kuće, Sefićev, te da su tim vozilom usmrćene dvije djevojke. No, ispostavilo se da je ipak dobro znao šta se desilo i da je Golf Sefićev...


Podsjetimo, nedavno je počelo obnovljeno suđenje Sefiću i njegovim pomagačima Nišiću, te Dini Aliću i Amaru Salihoviću. Iako je danas trebalo biti održano suđenje Sefiću i ostalima, ono je iz nepoznatih razloga odgođeno.


Na narednom ročištu vjerovatno će biti odvajanje Nišićevog predmeta u odnosu na ostale u predmetu Sefić. Uskoro bi se moglo očekivati sklapanje sporazuma između Tužilaštva i Dine Alića, koji je također podnio prijedlog sporazuma, a očekuje se da bi to u narednom periodu trebao da uradi i Salihović.


Kao što smo pisali, Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.


Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.


Istom presudom, Sanjinova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.


Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio žalbe Tužilaštva, branilaca optuženih i punomoćnika oštećenih na prvostepenu presudu.


Ukinuta presuda


Istovremeno, Vrhovni sud FBiH ukinuo je spomenutu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio sarajevskom Kantonalnom sudu na ponovno suđenje.

 

(DEPO PORTAKL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!