al' se nekad dobro 'hajrovalo'

Hrlilo se po farmerke, parfeme i još mnogo toga: Šta se dešava u nekadašnjoj šoping meki u kojoj su kupovali građani BiH?

Biznis Klub02.09.19, 11:01h

Hrlilo se po farmerke, parfeme i još mnogo toga: Šta se dešava u nekadašnjoj šoping meki u kojoj su kupovali građani BiH?
Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, nekadašnjoj šoping meki u koju su hrlili građani Bosne i Hercegovine, ali i cijele ex-Jugoslavije?

 

 

 

Velika tišina i rijetko prometovanje ulicama u strogom centru grada neposredno pred otvaranje trgovina. Radi spoja oštrica sunca i magličaste izmaglice iz isparavajućeg asfalta, u centru grada vlada nesnošljiva žega i treba nositi bocu vode uza se.


Srećom pa u garaži nekadašnjeg novog Upima, a danas New Yorkera nije problem pronaći parkirno mjesto. Na starim ulicama sve je manje poznatih trgovina. Jednostavno su nestale, ispražnjene. Izlozi su oblijepljeni papirima, a na vratima piše: Zatvoreno radi prestanka rada.


Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, nekadašnjoj šoping meki u koju su hrlili građani Bosne i Hercegovine, ali i cijele ex-Jugoslavije, otkrivaju novinari Glasa Istre.


Sve po pet i deset eura

 

U Dondi, nekad otmjenoj trgovini cipela, staroj 132 godine, u kojoj su se rado obuvale tršćanske dame, totalno je promijenjen asortiman i osim jeftinih cipela i torbica nudi se i jeftina odjeća za djecu i odrasle - sve po pet i deset eura. Radi se o robi Made in China. Massimo Donda, četvrta generacija vlasnika trgovine, pomalo rezignirano priča o velikoj krizi u Italiji pa kao što su kazivali njegovi djedovi da se treba prilagođavati situaciji, učinio je to i on u vjeri da će se kroz koju godinu oporaviti talijanska ekonomija.


Pamti one slavne dane kada je Trst živio od Jugoslavena, a danas tek povremeno navrate Hrvati i Slovenci. Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu, a najčešće su to Nijemci, Španjolci i Englezi. Ove jeseni Donda planira preuređenje trgovine, a namjeravaju otvoriti i muzej cipela, od kojih je nekoliko povijesnih uzoraka već izloženo u samom izlogu trgovine.


Sa svakim sljedećim korakom gradskim ulicama postaje jasnije da uspomene neće otvoriti vrata starih radnji. Malo je izbora u postojećim trgovinama. Iako na izlozima preostalih prodavaonica piše sconti, ribassi, saldi, sale… gotovo su prazne ili privremeno zatvorene zbog korištenja godišnjeg odmora vlasnika.


Trgovina za djecu i novorođenčad, poznati Chicco je pust, cijene su pale do 70 posto, a odjevni modeli za malene šminkere izgledaju kao s naslovnica dječjih revija. U Vialle XX. Settembre zatvorene su neke stare radnje cipela i torbica, pa čak i Yamamay, koji tek razvučenim nazivom iznad vrata i golišavim lutkama u izlogu podsjeća na svoju prošlost, prodavaonicu donjeg rublja.


Kupci se mogu nabrojati na prste


U obližnjoj robnoj kući marke OVS (nekadašnja Standa) kupci se mogu nabrojati tek na prste iako su cijene snižene na 70 posto i cool su modeli. Već od 15 eura ima izazovnih krpica u obilju.


Izlog trgovine obućom Lina Marijanija oblijepljen je papirima, znači i Lino više ne stanuje ovdje. Na rivi je i trgovina Stefanel privremeno zatvorena.

 

(Glas Istre/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!