RASTE BROJ PACIJENATA U UKC TUZLA

Sve više otrovanih nakon što su jeli donere i sendviče: Kobna majoneza proizvodila se kod kuće...

Hronika01.09.19, 11:51h

Sve više otrovanih nakon što su jeli donere i sendviče: Kobna majoneza proizvodila se kod kuće...
Najveći dio pacijenata rekao je da su uz te sendviče i donere konzumirali i majonezu - rekao je načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC-a Sead Ahmetašević

 


Sve je više pacijenata koji pristižu u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla zbog trovanja hranom u fast-fudu „Fresh“ u Srebreniku. Njihovo stanje je stabilno, ali ljekari smatraju da je uzrok trovanje majonezom koja se, navodno, proizvodila kod kuće.
 

Isti simptomi


- Od 28. avgusta počeli su pristizati pacijenti iz četiri općine iz Tuzlanskog kantona, sa simptomima koji su upućivali na bakterijsko trovanje hranom. Hospitalizirali smo deset pacijenta, od čega petero djece. Konzumirali su različitu hranu, uključujući donere, sendviče. Najveći dio pacijenata rekao je da su uz te sendviče i donere konzumirali i majonezu - rekao je načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC-a Sead Ahmetašević.


Niko od pacijenata nije životno ugrožen, a 36 njih pregledano je u ambulantama.


Dobili terapiju


- Neki od njih prošli su kroz dnevne bolnice. Dobili su adekvatnu terapiju - istakao je Ahmetašević.


Glavni epidemiolog Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Blaško Topalović rekao je da su oboljeli koji su primljeni u UKC zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja.


Bolje se osjećaju radnici „Natrona“


 U zeničku bolnicu prekjučer je primljeno osam radnika maglajske firme “Natron-Hayat” koji su se žalili na povraćanje i dijareju. 


- Pacijenti se osjećaju bolje i ni kod jednog nema znakova ozbiljnih komplikacija zbog trovanja hranom - kaže portparol KB-a Zenica Aida Buro.


I dok traje oporavak radnika, po nalogu tužioca ZDK policija provodi istragu u firmi „Natron-Hayat“, a obavljena je i sanitarna inspekcija, čiji se rezultati čekaju.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!