UOČI KONGRESA

Niko neće da bude protivkandidat Izetbegoviću: Ipak, dvije važne izmjene stižu u SDA, a tiču se žena i Bošnjaka...

Front01.09.19, 09:29h

Niko neće da bude protivkandidat Izetbegoviću: Ipak, dvije važne izmjene stižu u SDA, a tiču se žena i Bošnjaka...
I sam Izetbegović je najavio još jedan mandat na čelu SDA, ističući kako nijedan od potpredsjednika nije zainteresiran za poziciju predsjednika. Time je direktno poručio da ne očekuje protivkandidata

 

Izvor: Patria
Piše: Amra Varatanović


Za 14 dana održat će se 7. Kongres Stranke demokratske akcije, a prema informacijama iz te stranke za predsjednika SDA bit će samo jedan kandidat Bakir Izetbegović. U tom slučaju glasanje na Kongresu može biti javno. Upućeniji tvrde da se niko svojom eventualnom kandidaturom nije želio konfrontirati Izetbegoviću i imati ga protiv sebe. 


I sam Izetbegović je najavio još jedan mandat na čelu SDA, ističući kako nijedan od potpredsjednika nije zainteresiran za poziciju predsjednika. Time je direktno poručio da ne očekuje protivkandidata. 


Prijedlog izmjena Statuta koji će biti usvojen na Kongresu predviđa da mandat jedne osobe bio to predsjednik stranke, ministar ili načelnik kojeg je delegirala SDA može trajati 12 godina. Prema aktuelnom Statutu propisana su dva uzastopna mandata, a izmjenama koje će biti usvojene 14. septembra omogućava se i treći mandat. Dakle, onima koji su već potrošili dva uzastopna mandata bit će omogućen i treći. 


Iz SDA ističu da se najznačajnije promjene tiču učešća žena i mladih u organima stranke, ali i pripadnika drugih konstitutivnih naroda. Kada je riječ o broju funkcija koje se mogu obavljati unutar stranke propisano je da to mogu biti same dvije pozicije.  


Ukida se funkcija zamjenika predsjednika, a umjesto osam bit će devet potpredsjednika. Dva potpredsjednika moraju biti iz bh. entiteta Republika Srpska, kao i jedna žena. 


Kako je pojašnjeno zbog racionalizacije stranačke strukture ukidaju se kantonalni odbori, a ostaju skupštine i izvršni odbori na kantonalnom, regionalnom, općinskom nivou i u Brčko Distriktu.

 
Iako je bilo predviđeno smanjenje broja regionalnih odbora u RS-u sa šest na tri, zbog otpora u stranci broj RO se nije mijenjao. 

 

(Nap/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još