Potvrdio bruce berton

Nenajavljena sjednica: Zbog čega je PIC jutros zasjedao?

Front29.08.19, 18:44h

Nenajavljena sjednica: Zbog čega je PIC jutros zasjedao?
"Mnogo puta je rečeno da su dakle, završeni dani korištenja bonskih ovlasti. Ne smatram da je potrebno da se one koriste", kaže Berton

 

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton u Danu uživo na N1 kazao je da je jutros održana sjednica ambasadora zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

 

Berton je, između ostalog, govorio je i o najavama lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska "povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi da insistira na Godišnjem nacionalnom programu za NATO kao uslovu za formiranje Vijeća ministara".

 

Dodik je također najavio i mogućnost povlačenja iz sporazuma o indirektnim porezima i formiranje "svoje" (entitetske) službe za poreze umjesto Uprave za indirketno oporezivanje BiH.

 

Dodik je ranije nagovijestio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude formirano Vijeće ministara BiH u skladu sa nedavnim dogovorom stranačkih lidera i rezultatima Općih izbora iz 2018. godine, tražiti da se u Narodnoj Skupštini RS razmotri svrha i drugih nadležnosti koje su od završetka rata prenesene na državu BiH, među kojima su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti (uključujući državne sigurnosne agencije SIPA-u i OSA-u), Sud i Tužiteljstvo BiH.

 

"Mislim da nema pravnog načina da se povuče iz institucija. Ako bi to učinio bilo bi protivno Dejtonskog ustava. Znam da se PIC sastao jutros, ja nisam dio toga i oni ne smatraju da postoji hitna kriza, ali žele biti pripremljeni ako Dodik uradi nešto od onoga što prijeti da će. Ne znam da li je ozbiljan ili ne, ali ako bi pokušao ono što je zaprijetio, onda bi to bila istinska kriza", ističe Berton.

 

PIC jutros zasjedao?

 

"Mnogo puta je rečeno da su dakle, završeni dani korištenja bonskih ovlasti. Ne smatram da je potrebno da se one koriste", kaže Berton.

 

Da li imate više detalja sa sjednice PIC-a?

 

"Nemam toliko puno jer nisam bio tamo. Kada sam radio u uredu Visokog predstavnika, učestvovao sam na tim sastancima, ali sada ne. Ne znam u kojem je pravcu išla diskusija. Siguran sam poprilično da je razlog za sastanak prijetnje gospodina Dodika da će napustiti institucije, ali nisam siguran u kojem je pravcu to išlo", kazao je.

 

Iz OHR-a nisu potvrdili zajedanje ambasadora PIC-a.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!