Uhapšen u rodnom kraju

El Čapov saradnik bio u BiH: Poznato kako je pao brat kokainske kume balkanskog narkokartela

Hronika29.08.19, 11:05h

El Čapov saradnik bio u BiH: Poznato kako je pao brat kokainske kume balkanskog narkokartela
Na osnovu međunarodne potjernice pripadnici PU Zvornik uhapsili su Sinišu Čuturića, o čijoj će ekstradiciji u Hrvatsku odlučivati Sud BiH

 

Pripadnici zvorničke policije su, zahvaljujući dobro pripremljenoj akciji, uhapsili 25-godišnjeg Sinišu Čuturića, bjegunca za kojim je od jula ove godine bila raspisana međunarodna potjernica Interpol Zagreb. On je uhapšen u svom rodnom kraju, mjestu Branjevo kod Zvornika. Čuturić je nakon hapšenja predat u nadležnost Suda BiH koje će odlučiti o daljom mjeri, odnosno o tome da li će biti izručen Hrvatskoj, piše Oslobođenje.

 

Šverc kokaina

 

Čuturić je osumnjičen da je bio član organizovane grupe narkodilera na čijem čelu je bio Majkl Doković (60), poznatiji i po nadimku hrvatski El Čapo, a čije je pravo ime Iljmija Frljučkić. Čuturić je, naime, brat Dokovićeve djevojke Nevenke Čuturić (26), državljanke BiH koja je uhapšena u akciji Familija u Srbiji, gdje se nalazi u pritvoru.

 

Nju su prozvali kokainskom kumom balkanskog narkokartela. Ona i Doković su navodno povezani sa narkokartelom Edina Gačanina kojeg su holandski istražitelji nazvali “Dino i Tito” i koji se bavi(o) švercom droge iz Južne Amerike u Evropu.

 

S druge strane, Dokovića istražioci, prema ranijim informacijama, terete za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura iz Urugvaja u Švicarsku. On je otkriven u velikoj akciji Europola tokom koje je osim pomenutih 600 kilograma kokaina u Švicarskoj, zaplijenjen još 421 kilogram ove droge u Hong Kongu.

 

Doković je, navodno, istražiteljima postao interesantan nakon što je prošle godine na graničnom prelazu Bregana između Slovenije i Hrvatske, zaustavljen mercedes u kojem su bili Nevenka Čuturić i njen brat Siniša. U automobilu je tada policija pronašla oko milion eura. Novac je oduzet, a protiv Siniše Čuturića je podnesena prekršajna prijava, pa su oboje pušteni na slobodu.

 

Međutim, Čuturići su ubrzo povezani sa Dokovićem koji je već tada bio smješten u pritvor. Tada su zajedno sa njim uhapšeni češki pilot Aleš Sokolik, te Silvijo Beljević iz Velike Gorice kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina.

 

Iskrcavanje

 

Krijumčarenje je, prema zaključcima istrage, izvedeno privatnim avionom i to tako da je organizovan komercijalni let za putnike, pri čemu su zbog vjerodostojnosti čak unajmili i stjuardesu. Avion s putnicima, ali i 600 kg kokaina poletio je iz Urugvaja prvo za Nicu u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili do Bazela u Švicarskoj, gdje su istovarili drogu. Međutim, tamo su upali u zasjedu. Istraga se proširila, a ubrzo su uslijedile i nove potjernice, a među bjeguncima se našao i Čuturić. Treba spomenuti i to da se Dokovićevo ime nije dugo pominjalo, a prije toga su ga američki mediji spominjali kao ozbiljnog kriminalca.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!