o aktuelnim političkim temama

Predsjedništvo SDP BiH: Hitno uvesti opciju vanrednih izbora

Front27.08.19, 18:40h

Predsjedništvo SDP BiH: Hitno uvesti opciju vanrednih izbora
Predsjedništvo SDP-a ocjenjuje 'da se pod izgovorom zaštite državnih i nacionalnih interesa vodi se beskrupulozna političko-interesna borba u kojoj ispaštaju građani svih nacija i orijentacija'

 

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razgovarano je o aktuelnim političkim tema s posebnim akcentom na svjesno prouzrokovanu krizu vlasti kojoj se ne nazire kraj, te modusima koje bi mogli dovesti do promjene stanja. 

 

Predsjedništvo SDP-a ocjenjuje 'da se pod izgovorom zaštite državnih i nacionalnih interesa vodi se beskrupulozna političko-interesna borba u kojoj ispaštaju građani svih nacija i orijentacija'. 

 

U nastavku saopćenja se navodi kako su neuspješne sjednice Predsjedništva BiH i parlamenata  najvidljiviji, pored niza drugih zakočenih procesa na drugim razinama vlasti, dokaz da ne postoji volja da Bosna i Hercegovina krene naprijed, te da do bilo kakve vrste kompromisa neće doći. 

 

Jedino rješenje jeste prepustiti građanima da ponovo biraju predstavnike, koji će više brinuti o njihovim potrebama, što se pokazalo mogućim tamo gdje SDP ima uticaj kroz BH blok, ocjena je Predsjedništva SDP-a. 

 

Upućen je i poziv svim parlamentarnima strankama da se što hitnije krene u izmjenu Izbornog zakona, kako bi se uvela opcija vanrednih izbora, koja jedina može riješiti aktuelnu, ali i sve potencijalne situacije ovakvog tipa. 

 

Na sjednici je razmatrana i informacija o istupanju dijela Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a koji su pozvani da vrate svoje mandate, te ukoliko to ne urade, bit će pokrenute procedure za zaštitu SDP-a, aktivirajući ugovore koje su potpisali svi partijski zastupnici i poslanici, kaže se na kraju saopćenju. 

  

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!