Sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi

Beograd: Pronađena beba u kontejneru, prebačena u bolnicu

Hronika26.08.19, 14:16h

Beograd: Pronađena beba u kontejneru, prebačena u bolnicu
On je rekao da je "ostavljanje djece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne smije da se ponavlja u našoj zemlji i da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spriječi"

 

Ministar za rad Zoran Đorđević, sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem obišli su tek rođenu bebu, koja je ostavljena u blizini groblja u beogradskom naselju Žarkovo, a koja se trenutno nalazi u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj kako bi se uvjerili da li je zbrinuta na najadekvatniji način, javlja N1.

 

"Prema informacijama koje sam dobio iz Centra za socijalni rad, beba je sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu", rekao je Đorđević.

 

Dodao je da "to nije način na koji se djeca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele". 

 

"Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično djelo. Ukoliko majka ne želi svoje dijete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako djetetu ne ugrožava život", kazao je Đorđević. 

 

On je rekao da je "ostavljanje djece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne smije da se ponavlja u našoj zemlji i da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spriječi".

 

"Preuzećemo sve mjere da djecu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu", kazao je Đorđević. 

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da su "ovo tužni trenuci za ovo bespomoćno biće koje je ostavljeno na ovakav način". 

 

"Kao odgovorno društvo i socijalno odgovorni grad daćemo sve od sebe da se ovakvi nemili događaji svedu na minimum", rekao je on.

 

Direktor Univerzitetske dječije klinike Tiršova Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana i da je u dobrom opštem stanju, vitalna i nema nikakvih povreda, a da će se do kraja dana izvršiti i sva ostala ispitivanja. Savjetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koju su roditelji napustili i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja djeteta, dio odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad. 

 

"Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja djeteta, jer time mu je ugrožen život, a eventualni način za rješavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumijevati anonimni porođaj u toplim sobama", naglasio je Vulević.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!