Nakon što su se djeca otrovala hranom

Inspektori stigli u Ajdinoviće, uzeli uzorke hrane i vode, briseve ruku i odjeće: Evo šta je zabranjeno do daljnjeg!

Hronika23.08.19, 12:50h

Inspektori stigli u Ajdinoviće, uzeli uzorke hrane i vode, briseve ruku i odjeće: Evo šta je zabranjeno do daljnjeg!
Prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta bili su prisutni policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) angažirana je povodom prijave u vezi sa simptomima trovanja hranom kod djece koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Ajdinovići.

 

- Dana 22. augusta u jutarnjim satima, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je zahtjev Policijske stanice Olovo za izlazak na lice mjesta, vezano za prijavu da su u J.U. Dom zdravlja Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, koja su boravila u SRC Ajdinovići, općina Olovo - saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

 

Odmah po zaprimljenoj prijavi, kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta radi izvršenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu.

 

Kako se, nadalje, navodi, prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta bili su prisutni policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

Po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika).

 

Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.

 

Dana 23. augusta inspekcijsku kontrolu u navedenom objektu, u okviru svoje nadležnosti će izvršiti i Kantonalna veterinarska inspekcija, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!