Većina ih hospitalizirana i u vrlo teškom stanju

Stotinjak tinejdžera oboljelo od misteriozne plućne bolesti: Svima im je zajednička konzumacija e-cigareta

Lifestyle18.08.19, 17:53h

Stotinjak tinejdžera oboljelo od misteriozne plućne bolesti: Svima im je zajednička konzumacija e-cigareta
E-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje

 

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama. Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post.

 

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Većina oboljelih su tinejdžeri i nešto stariji. Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi. Dobivaju antibiotike i kisik, ali nekima je stanje tako teško da su morali biti priključeni na umjetna pluća. Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti dišnih puteva. Liječnici zasad ne znaju hoće li se oboljeli moći u potpunosti oporaviti, prenosi Jutarnji.


Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu. Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

 

U bolnici je završio i Dylan Nelson (26) iz Wisconsina. Dylan ima astmu i koristi e-cigarete oko godinu dana. Završio je prošlog mjeseca u bolnici s dijagnozom upale pluća. Teško diše, kašlje, srce mu ubrzano lupa. Kaže da ima osjećaj kao da diše na slamku.

 

CDC je objavio da ispituju 94 prijavljena slučaja u 14 saveznih država. Svi su povezani s udisanjem štetnih tvari: nikotina, proizvoda na bazi marihuane i raznih doma smućkanih mješavina za pušenje. Vlasti su izdale upozorenja zdravstvenim institucijama po čitavom SAD-u da im dojave ako uoče osobe sa sličnim simptomima. Ovo nije prva takva zaraza povezana s e-cigaretama. Šef American Vaping Associationa Gregory Conley ističe da oko 10 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama koristi e-cigarete, bez značajnijih posljedica. “Vjerovatnije je da su poteškoće s disanjem izazvala amaterska, ulična e-punjenja koja u sebi imaju THC, sastojak marihuane ili ilegalne droge, a ne nikotin”, smatra Conley.

 

Međutim, liječnici ne dijele njegovu samouvjerenost. E-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje. “Nismo imali takvu povijest s e-cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo”, upozorava Emily Chapman, šefica zdravstvenog tima u udruzi Djeca Minnesote. Ta se udruga brine o četvero tinejdžera kod kojih su otkriveni isti simptomi s plućima kao i kod ostalih oboljelih u 14 američkih saveznih država. Chapman upozorava da im je nužna stručna pomoć jer bez odgovarajućeg liječenja može doći do daljnjeg pogoršanja plućne funkcije.

 

Milioni Amerikanaca koriste e-cigarete u kojima se izmjenjiva punjenja zagrijavaju do razine na kojoj ispuštaju dim. Prema istraživanju koje je proveo CDC, lani je preko 3 miliona studenata odgovorilo da je koristilo e-cigarete u proteklih 30 dana. Iako se smatraju manje štetnim, i one predstavljaju opasnost po zdravlje, ustvrdila je u januaru američka Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine. I među mladima koji ne puše sve je više oboljelih od astme, piše Washington Post. Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zbog očekivanja da je riječ o neškodljivom proizvodu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!