Foto/ Izazvao simpatije

Zarađuje za putovanje: Turist iz Argentine u Sarajevu zabavlja vozače dok čekaju na semaforu

Lifestyle18.08.19, 11:32h

Zarađuje za putovanje: Turist iz Argentine u Sarajevu zabavlja vozače dok čekaju na semaforu
Ipak, ne dolaze svi turisti u Sarajevo da bi samo trošili novac

 

U prvih pet mjeseci ove godine broj turista u Kantonu Sarajevo veći je za 9,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj noćenja veći za 10,9 posto više nego u istom periodu prošle godine.

 

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo od ukupnog broja gostiju u maju ove godine 50.190 su bili strani što je 88,8 posto od ukupnog broja, a 6.309 domaći turisti, odnosno 11,2 posto.

 

Najveći broj turista u maju bio je iz NR Kine - njih 9.684, zatim iz Hrvatske 3.535, Slovenije 3.125, Sjedinjenih Američkih Država 3.017, zatim Njemačke 2826, Srbije 2.326 te Turske 2.291 turist.

 

Broj kineskih turista u cijeloj BiH povećan je nakon potpisivanja Sporazuma Vijeća ministara i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša koji je stupio na snagu 29. maja prošle godine.

 

Tim sporazumom propisano je da državljani dviju zemalja mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.

 

Ipak, ne dolaze svi turisti u Sarajevo da bi samo trošili novac. Jedan mladi turist iz Argentine na ulicama Sarajeva žongliranjem zabavlja vozače automobila dok čekaju na semaforu, i na taj način zarađuje za dalje putovanje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!