prema krivičnom zakonu fbih

Adisu Pokviću prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora

Hronika13.08.19, 13:03h

Adisu Pokviću prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora
Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu

 

Adisu Pokviću iz Gornjeg Vakufa prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora jer je na kući svoje porodice i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici. Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi. 

 

Pokvić je čak medijima davao i izjave o tom događaju, iako je znao da je policiji upućena lažna prijava jer je on počinilac. Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

 

“Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, precizirano je Krivičnim zakonom.

 

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu. 

 

Ovaj incident unio je nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo. 

 

Općinski načelnik Sead Čaušević osudio je ovaj događaj te zahvalio svim vjerskim službenicima, članovima Općinskog vijeća, političkim strankama i građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je potvrđeno da je općina Gornji Vakuf -Uskoplje primjer suživota i tolerancije. Čaušević je istakao da se odnosi među stanovništvom Gornjeg Vakufa – Uskoplja grade već godinama te da ih ovakvi incidenti neće poremetiti.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!