dopadaju im se naše prirodne ljepote

Raste broj turista u BiH: Evo ko ide u FBiH, a ko u RS i ko se najduže zadržava...

Hronika10.08.19, 09:52h

Raste broj turista u BiH: Evo ko ide u FBiH, a ko u RS i ko se najduže zadržava...
U Agenciji za statistiku BiH kažu da su turisti u BiH u junu ostvarili 179.103 posjete, što je više za 17,3 odsto u odnosu na maj ove godine i 24,6 odsto više u odnosu na jun prošle godine

 

U BiH tokom juna ove godine došlo je do povećanja broja noćenja stranih turista, pokazuje podatak Agencije za statistiku BiH, koji kaže da su u tom periodu najviše noćenja u BiH ostvarili Saudijci, a poslije njih slijede turisti iz Hrvatske i Srbije - pišu Nezavisne

 

Međutim, sudeći prema podacima iz turističkih organizacija, gosti u FBiH i RS se razlikuju, te dok je u FBiH veliki broj turista sa Bliskog istoka, u RS ih gotovo nema, ali je ove godine udvostručen broj dolazaka kineskih turista.

 

U Agenciji za statistiku BiH kažu da su turisti u BiH u junu ostvarili 179.103 posjete, što je više za 17,3 odsto u odnosu na maj ove godine i 24,6 odsto više u odnosu na jun prošle godine.

 

"Turisti su ostvarili 349.594 noćenja, a od toga učešće domaćih turista je 29,7 odsto, dok je stranih 70,3 odsto", kažu u Agenciji.

 

Kako pokazuju podaci Agencije, u strukturi noćenja stranih turista u junu ove godine najviše noćenja su ostvarili turisti iz Saudijske Arabije 12,2 odsto, Hrvatske 7,3 odsto, Srbije 6,6 odsto, Kine 6,5 odsto, Turske 5,7 odsto, Poljske 5,5 odsto, Njemačke 5,2 odsto te Slovenije, SAD i Italije sa po četiri odsto.

 

"Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Bahrein sa prosječnim zadržavanjem od 3,6 noći, Egipat sa 3,5 noći, Ukrajina sa 3,4 noći, Iran sa 3,3 noći i Kuvajt sa 3,2 noći", rekli su u Agenciji za statistiku BiH.

 

Armin Amidžić, v.d. direktora Turističke zajednice grada Bihać, kaže da je na ovom području dosta turista iz Hrvatske i Srbije, ali i evropskih zemalja, međutim ističe da je primjetan sve veći broj gostiju iz Saudijske Arabije koji ostaju duže nego ostali gosti, za razliku od evropskih gostiju koji ostaju najduže dvije-tri noći.

 

"U odnosu na prošlu godinu u istom smo rangu ili čak je i povećan broj turista, što je dobro s obzirom na migrantsku krizu", rekao je Amidžić.

 

Rijad Špiljak, menadžer Turističke agencije "Insajder" u Sarajevu, koja pruža usluge turističkog vođenja za strane goste u Sarajevu i cijeloj BiH, kaže da je evidentno da raste broj turista koji dolaze u BiH, ali da je tome razlog i legalizacija smještaja, odnosno prijava gostiju.

 

"Radimo sa ljudima iz cijelog svijeta, naša agencija najviše radi sa gostima iz Azije i centralne Evrope. Imamo mnogo gostiju iz Azije, te je rasterećenje po pitanju viza za kineske državljanje dovelo do rasta broja turista iz Kine. Gosti sa Bliskog istoka su najzainteresovaniji za prirodu, planine, rijeke i jezera", rekao je Špiljak.

 

On kaže da turisti u Sarajevu žele da upoznaju grad, te da je žičara pun pogodak.

 

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kaže da su po broju dolazaka gosti iz Srbije na prvom mjestu, te Slovenije i Hrvatske.

 

"Dolaze nam turisti iz 48 zemalja, među kojima su Austrijanci, Nijemci, Holanđani, Belgijanci i Turci, dok su Arapi uglavnom gosti na teritoriji FBiH. Moglo bi se reći da FBiH i mi imamo različite goste. Ove godine je kod nas očekivano veliki porast broja dolazaka Kineza, kojih je ove godine duplo više. Poslije njih, najveći je rast broja dolazaka turista iz Južne Koreje, Poljske i Italije", kaže Jovanovićeva.

 

Amira Ganić, direktorica Turističke organizacije grada Prijedor, kaže da su najčešći gosti na ovom području, pored turista iz Srbije i Hrvatske, iz Slovenije, Italije, ali i Njemačke, koji najčešće posjećuju planinu i Nacionalni park Kozara.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još