Preseljena klinika za gastroenterohepatologiju

Sebija Izetbegović: Uposlenici su dosad morali nositi pacijente jer nije bilo lifta, a odsad...

Hronika08.08.19, 13:24h

Sebija Izetbegović: Uposlenici su dosad morali nositi pacijente jer nije bilo lifta, a odsad...
Izmještanje klinika, fuzija klinika i odjeljenja, te reorganizacija posla sastavni su dio promjena tog menadžmenta, koje se provode u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga za bolesnike

 

Klinika za gastroenterohepatologiju preseljena je u bivši prostor Klinike za abdominalnu hirurgiju, u cilju osiguravanja boljih uvjeta boravka i liječenja pacijenata i lakše organizacije posla, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).   

 

Izmještanje klinika, fuzija klinika i odjeljenja, te reorganizacija posla sastavni su dio promjena tog menadžmenta, koje se provode u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga za bolesnike. 

 

Po riječima prof. dr. Senije Rašić, direktorice internističkih disciplina, Klinika za gastroenterohepatologiju KCUS je respektabilna internistička Klinika. Ističe da je tokom dugogodišnjeg rada uloženo mnogo na edukaciju kadra i nabavku moderne opreme za obavljanje složenih procedura dijagnostike i liječenja iz gastroenterologije tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. 

 

- Ova klinika je bila smještena na dva sprata u staroj neuslovnoj zgradi, s velikim bolesničkim sobama i većim brojem kreveta, što nije pružalo komfor kako za rad osoblju, tako ni za smještaj bolesnika. Nisu imali lift, te su nepokretne pacijente morali nosili na svaki pregled ili intervenciju. Preseljenjem u obnovljen prostor zgrade Stare hirurgije, uposlenici su dobili priliku da svi rade na jednoj etaži, imaju međusobno bolju komunikaciju i efikasniji timski rad, a lakši pristup bolesnicima. Također, je opremljen adekvatan prostor  za smještaj opreme za gastroenterološke  endoskopske procedure - pojasnila je prof. dr. Rašić. 

 

Ističe da je taj smještaj Klinike za gastroenterohepatologiju privremenog karaktera, jer menadžment KCUS u narednom periodu prioritetno planira izgradnju lamela u CMB za smještaj ove i Klinike za abdominalnu hirurgiju. 

 

Klinika je na novi lokalitet preseljena u kratkom roku, a uposlenici koji su na godišnjem odmoru samoinicijativno su došli kako bi pomogli kolegama. Doc. Dr. Amra Puhalović, šefica Klinike za gastroenterohepatologiju zahvalna je menadžmentu koji je prepoznao potrebe te klinike. 

 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS kaže da je na taj način olakšan rad s obzirom na bliskost gastroenterohepatologije sa općom hirurgijom. 

 

- Klinika za gastroenterohepatologiju je dugi niz godina smještena u izuzetno lošem prostoru. Uposlenici su bili prisiljeni nositi pacijente zbog nepostojanja lifta. 

 

Klinika za  gastroenterohepatologiju spada u prvi red prioriteta zajedno sa općom hirurgijom za preseljenje i trajni smještaj u CMB. Menadžment obezbjeđuje sredstva za izgradnju dvije lamele na 12 etaži CMB. Do tada će Klinika funkcionirati u navedenom prostoru. Medicinski timovi Klinike za gastroenterohepatologiju odlično rade svoj posao i nema zastoja u radu. Nismo smanjili broj procedura, sve funkcionira besprijekorno i ovo je dokaz da ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate. Za tri i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, popravljamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS i povećali smo plaće. Nastavljamo raditi kako smo i počeli. Naš rad i naši rezultati trebalo bi da budu pokazatelj kako se postiže uspjeh i napredak, a i model za mnoge druge - rekla je prof. dr. Izetbegović.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još