bivši ministar odbrane bih

Zekerijah Osmić: Ne smije se odustati od ANP-a, samo NATO može braniti BiH

Front07.08.19, 20:40h

Zekerijah Osmić: Ne smije se odustati od ANP-a, samo NATO može braniti BiH
Dio dokumenta tiče se i NATO integracija BiH, ali se slanje ANP-a ne pominje, niti je eksplicitno navedeno da konsenzus o tom pitanju postoji


Iz dokumenta o formiranju vlasti potpuno je jasno da SDA, HDZ i SNSD ništa neće uraditi po pitanju Godišnjeg nacionalnog plan (ANP). Od ANP-a, kojeg je već trebalo predati, nema ništa, niti će biti u narednim godinama, mišljenja je bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.


"Odustajanje od ANP-a i MAP-a svrstavam u bh. greške i izjednačavam to sa odustajanjem od Aprilskog paketa. To je nazadak", poručio je Osmić u razgovoru za Vijesti.ba, govoreći o sporazumu koji su prije dva dana postigli Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, a koji treba da budu temelj za funkcionisanje vlasti u narednom mandatu.

 

U sporazumu trojke, napominje, nije rečeno da će BiH predati ANP. 

 

"Čak je Izetbegović rekao da ne očekuje poseban napredak ka NATO-u u naredne tri godine, a dan kasnije Dodik izjavljuje kako nema govora o ANP-u, te da neće doći do promjene stava RS o vojnoj neutralnosti i da će se pratiti stav Srbije", podsjeća naš sagovornik. 

 

Dio dokumenta tiče se i NATO integracija BiH, ali se slanje ANP-a ne pominje, niti je eksplicitno navedeno da konsenzus o tom pitanju postoji.

 

"Predsjednici tri najveće političke partije precizni su bili u tome da sporazum ne bude precizan", konstastuje bivši ministar odbrane BiH, te dodaje:

 

"Nadam se da će član Predsjedništva BiH Željko Komšić ostati principijelan, budući da je rekao da će podržati kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ukoliko BiH preda ANP". 

 

Osvrćući se na teze o reduciranom ANP-u, Osmić naglašava da BiH nipošto ne smije pristati na tu varijantu.

 

"Mi imamo ANP, koji je jasan i sadrži pet pet tačaka, na koje moramo odgovoriti. Ne smijemo prihvatiti nikakav reducirani Godišnji nacionalni plan", kategoričan je naš sagovornik.

 

On posebno potcrtava da se BiH u svom Ustavu i Zakonu o odbrani obavezala na put ka EU i NATO-u.  

 

"Sporazum su potpisala tri predsjednika političkih partija. Počeli su se igrati sa Ustavom i Zakonom, a na to nemaju pravo. Nemaju pravo igrati se sa državom i preuzimati kompetencije države", naglašava Osmić. 

 

Uz ponovno podsjećanje da je NATO put ustavna i zakonska obaveza BiH, naš sagovornik naglašava da se eventualna promjena takvog stava mora donositi u Parlamentu BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, odnosno institucijama u kojima je odluka ranije usvojena.

 

"Tri stranačka lidera nisu organi BiH. Oni nisu donijeli Zakon, ANP, niti su na izvjestan način bili u situaciji da prate realizaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su pojedinci, bez obzira što su predsjednici tri najveće stranke", dodaje Osmić. 

 

Stoga, naglašava - ne smije se dopustiti reduciranje i odustajanje od onoga što BiH ima kao ustavnu i zakonsku kategoriju. 

 

Osmić kaže da ga je obradovala reakcija Ambasade SAD, koja je zatražila pojašnjenje od političkih subjekata da li o ANP-u postoji konsenzus. 

 

"Stičem utisak da američka Ambasada traži pojašnjenje. Moram podsjetiti da su predstavnici Ambasade SAD-a i njihov vojni ataše svojevremeno meni, kao ministru odbrane BiH, najviše pomogli da se dođe do knjiženja vojne imovine, što je bilo uslov za dobijanje MAP-a. Sarađivali smo sa predstavnicima Ambasade SAD-a, Štabom NATO-a i Štabom EUFOR-a na tom posljednjem zadatku. Kada je taj zadatak urađen polovično, jer ga u potpunosti nismo završili, dobili smo nagradu da možemo predati ANP i praviti naredni korak", pojašnjava naš sagovornik.

 

Bivši ministar odbrane BiH kaže kako mu nisu jasne priče o vojnoj neutralnosti na Balkanu. 

 

"Naši susjedi i komšije se veoma ozbiljno naoružavaju, a BiH je ostala najoskudnija u regionu kada su u pitanju vojni kapaciteti. Ne vjerujem u neutralnost. Svi narodi, a posebno Bošnjaci, u BiH treba da se opamete. Moramo biti uz neki vojni savez koji će moći da nas odbrani", zaključuje Osmić, uz podsjećanje da je NATO Štab u Sarajevu zadužen za praćenje realizacije i implementacije mira u BiH. 


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još