ko će činiti saziv

Cure informacije: Ovo su potencijalni novi članovi Vijeća ministara BiH

Front07.08.19, 16:36h

Cure informacije: Ovo su potencijalni novi članovi Vijeća ministara BiH
SDA je dobila resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti i te resore, kako sada stvari stoje podijelit će sa Demokratskom frontom te Savezom za bolju budućnost BiH

 

I dok polako teče rok koji su sebi za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH dali lideri SDA, HDZ-a BiH te SNSD-a, u javnosti su se pojavile i informacije o tome tko će zapravo činiti novi saziv ministarskog vijeća - piše N1.

 

Još ranije Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili su raspodjelu resora. Tako su SNSD-u i njegovim koalicijskim partnerima uz mjesto predsjedavajućeg pripale još tri ministarske pozicije, SDA sa svojim partnerima imaće ih tri, koliko i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

 

E sada, kada govorimo o imenima, ono oko kojeg SNSD nema dileme jeste ime Zorana Tegeltije. On je podsjetimo bivši ministar financija RS, te je od ranije poznat javnosti. Od ranije poznat po svom političkom radu je i Staša Košarac, koji bi trebao zamijeniti Mirka Šarovića i postati novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ostala dva ministarstva SNSD bi trebao prepustiti koalicijskim partnerima – Socijalističkoj partiji i DNS-u koje vodi Nedeljko Čubrilović.

 

Podsjetimo, on je aktualni predsjedavbajući NSRS , te bi po ranijim najavama trebao biti novi mnistar prometa i komunikacija. Tko će pak biti novi ministar za ljudska prava i izbjeglice, odlučit će socijalisti Petra Đokića. Ta osoba treba dolaziti iz reda ostalih, kazano je tijekom jednih od pregovora stranaka koje bi trebale čini vlast.

 

SDA je dobila resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti i te resore, kako sada stvari stoje podijelit će sa Demokratskom frontom te Savezom za bolju budućnost BiH. Iako se u javnosti kao mogući naslijednik Igora Crnadka spominjao Denis Zvizdić, on je ranije na sjednicama stranačkih organa odbio tu poziciju, što je i potvrdio gostujući na N1. Gostujući u našem programu kazao je da neće ni on biti novi šef bh. diplomacije, riječ je o Zlatku Lagumdžiji, za kojeg se također spekuliralo da će biti dio novog saziva Vijeća ministara. No, posljednje informacije kažu da na tu poziciju dolazi Bisera Turković, bivša veleposlanica naše zemlje u SAD-u.

 

Ni da ni ne, preuzima li ovu funkciju te vraća li se na staro radno mjesto nije htio reći Fahrudin Radončić, lider SBB-a, on je najizgledniji kandidat da naslijedi Dragana Mektića. Nasljednik Marine Pendeš biće iz Demokratske fronte, špekulira se da bi to mogao biti bivši zapovjednik i izaslanik u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

 

Stranački organi HDZ-a trebali bi uskoro na sjednici Predsjedništva stranke imenovati i potvrditi kandidate za pozicije koje su im pripale, a svoj stav daće i HNS BiH. Tu bi manje više mogli vidjeti nama dobro poznata lica.

 

Naime, Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ BiH, trebalo bi da bude novi - stari ministar financija i trezora BiH. Resor pravde bi, kako se spekulira trebalo voditi aktualni ministar Josip Grubeša, ali nije isključena ni mogućnost da se na tu poziciju vrati izaslanik u Domu naroda BiH Bariša Čolak, koji je tu funkciju, podsjetimo obnašao već dva puta. Još se ne zna tko će zasjesti u fotelju civilnih poslova i tako zamijeniti aktuelnog ministra Adila Osmanovića iz SDA, no čini se da bi još uvijek aktualni predsjedik Federacije BiH Marinko Čavara, mogao pormijeniti svoju radnu adresu.

 

A ta adresa je Trg BiH, gdje zasjedaju i oba doma državnog parlamenta. Koji su, podsjetimo još jednom formirani odavno, zastupnici i izaslanici su , naglasimo, primali plaću, nisu radili, a sada su na godišnjem odmoru. Još 28 dana - e toliko još vrijedi sporazum koji su u ponedjeljak potpisali SDA-SNSD i HDZ.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još