Najviše problema sa vlasnicima skutera

'Kada im zatražimo dozvole, samo sliježu ramenima': Inspektori češljaju neumski akvatorij

Hronika06.08.19, 07:59h

'Kada im zatražimo dozvole, samo sliježu ramenima': Inspektori češljaju neumski akvatorij
Federalni saobraćajni inspektori cijelog jula su češljali neumski akvatorij, a pojačane kontrole nastavljene su i ovih dana

 

 

Od 1.600 plovila, čamaca, skutera, splavova, riječnih bagera, skela i drugih, koliko ih je, prema posljednjim podacima, registrirano na području Federacije BiH, u Neumu ih je više od 200.

 

Mnoge egzibicije

 

Najveću opasnost za kupače predstavljaju gliseri i skuteri, čije vratolomije i egzibicije nerijetko ugrožavaju sigurnost kupača.

 

Zato su federalni saobraćajni inspektori cijelog jula češljali neumski akvatorij, a pojačane kontrole nastavljene su i ovih dana.

 

- Kontrolom 49 plovnih vozila utvrđeno je da veliki broj korisnika skutera ne posjeduje plovidbene dozvole. Svega njih 14, od kontrolirana 34, imalo je dozvole, a jedan skuter uopće nije bio registriran – kazali su za Avaz u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP).

 

Dodaju da su to obično bh. državljani koji žive u inozemstvu.

 

- Kada im zatražimo dozvole, samo sliježu ramenima – ističu inspektori.

 

Prema riječima Đeme Ćara, pomoćnika direktora FUZIP-a, inspektori su tokom jula, pretežno, djelovali preventivno.

 

Plovni put

 

- Svakodnevno smo upozoravali plivače i korisnike pedalina da se sklanjaju s plovnog puta. Upozoravani su i vozači turističkih brodica zbog prekobrojnosti putnika. Kada su u pitanju kazne, samo smo nekoliko puta intervenirali, kod vlasnika skutera uglavnom  - rekao je Ćar.

 

Također, inspektori su vršili i paralelne nadzore na kopnu, na saobraćajnicama u Neumu. Obavljena su 43 inspekcijska nadzora, sačinjena 43 zapisnika, a izdato je 47 prekršajnih naloga u iznosu od 35.420 KM.

 

Incidentni slučajevi

 

Rutinske kontrole u Neumu u dva su se navrata pretvorile u incidentne slučajeve, kada se sa skutera prevrnuo državljanin Sjeverne Makedonije, kojeg su inspektori, saznaje Avaz, spasili od utapanja.

 

Također, spasili su i kupača koji je zaspao na zračnom dušeku, a kojeg je morska struja udaljila iz kupališne zone.

 

Inspektori osim Neuma češljaju i Jablaničko, Buško i jezero Modrac, kao i rijeke Neretvu i Unu.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!