foto/ Pet dana sporta i mladosti

U Sarajevo doputovala prva smjena finalista Sportskih igara mladih: Počela borba za najbolje u BiH

Sport03.08.19, 22:53h

Najmlađi su spremni za takmičenja, ali i za sjajno druženje, s obzirom da će Grad Sarajevo narednih pet dana biti centar sporta i mladosti te glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine

 

 


Finalisti 9. BH Telecom Sportskih igara mladih doputovali su jutros u Sarajevo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Takmičenja Igara su u prethodnom periodu održana u 38 bh. gradova, a prvoplasirani pojedinci i ekipe predstavljaju svoje gradove, te se bore za titulu najboljih u državi, kao i plasman na Međunarodno finale Igara u Splitu na kojem će učestvovati njihovi vršnjaci iz Srbije i Hrvatske. 


Najmlađi su spremni za takmičenja, ali i za sjajno druženje, s obzirom da će Grad Sarajevo narednih pet dana biti centar sporta i mladosti te glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. U 2019. godini na Igrama je učestvovalo više od 50.000 dječaka i djevojčica iz svih dijelova države, a 1.950 najboljih će biti dio Velikog finala u Sarajevu. 


- U Doboju nam je bilo super na Igrama i uprkos stvarno jakim ekipama uspjeli smo ostvariti plasman na finale u Sarajevu. Mislim da je ovdje stvarno velika konkurencija i da će se svi boriti za odlazak u Split ali najvažnije nam je da se zabavimo i družimo - istakao je Danijel Milanović, kapiten ekipe ŠF Rudanka Doboj.


Mališanima će pored takmičenja biti upriličen i poseban program u vidu zabavno-edukativnih radionica, obilazak glavnog grada i svih znamenitosti u saradnji sa kompanijom Centrotrans-Eurolines te domaćinima Igara, Gradom Sarajevo i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo. Također, Igre i ove godine u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, implementiraju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ te u duhu toga svi mališani su obećali fer plej na terenima.


- Prošle godine smo u Sarajevu osvojile treće mjesto na Velikom finalu. Nadam se da ćemo ove godine biti još bolje. Od finala, pored dobrih rezultata i fer pleja, očekujem vidjeti neke stare prijatelje koje sam upoznala prošle godine na Igrama i super zabavu - rekla je Lejla Spahić, kapiten košarkaške ekipe „Vitez“ iz Viteza.  


U saradnji sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH po kome ovo finale i nosi simboličan naziv, djevojčice i dječaci će zajedničkim snagama učiti o načelima olimpizma, ali i sporta te obići Olimpijski muzej u Sarajevu. 


Takmičenja u košarci u okviru Kinder+Sport Cup-a počela su danas u dvorani Gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije u Sarajevu, dok su svi zainteresovani takmičenja u okviru Poli Cup-a, takmičenja u nogometu za mlađu kategoriju 2008. godište i mlađi, mogli pratiti u Dvorani Mojmilo. 


Nogometne utakmice za kategoriju 2004. godište i mlađi u okviru Coca-Cola Cup-a održat će se sutra, 4. avgusta, u SRC u Halilovićima sa početkom 8:30 sati te je ulaz na sve terene potpuno besplatan. 


- Osvojili smo Coca-Cola Cup u Brčkom i iskreno se nadamo da ćemo i u Sarajevu biti prvi ali najbitnije nam je da sve bude zabavno. Među finalistima su nam prijatelji iz Gračanice, a nadamo se da ćemo upoznati još više drugova i drugarica sa kojima ćemo se družiti - izjavio je Aldin Šuvalić, igrač ekipe GFC Brčko iz Brčkog. 


Svečana dodjela medalja za državne predstavnike iz prve smjene finalista održat će se također 4. avgusta, u 18:50 sati, u Sportskoj dvorani na Mojmilu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!