FOTO/ ZAVIRITE NA OTVARANJE

Svečano u Krajini: Crveni tepih i filmski hitovi na prvom izdanju Bihać Avantura Film Festival Avant&Una

Kultura02.08.19, 09:45h

Festival, a ujedno i program Open Air, otvorio je avanturistički blockbuster „Artic“, veliki hit ovogodišnje filmske sezone prikazan na festivalu Cannesu

 

Sinoć je svečano započeo prvi Bihać Avantura Film Festival Avant&Una. Detalje sa otvaranja možete pogledati u našoj fotogaleriji, ali i na FB stranici festivala. 

 

Tokom tri dana trajanja festivala bit će prikazano preko 60 filmskih naslova koji je izabrao programski tim festivala prevođen bh. filmskim rediteljem Jasminom Durakovićem.

 

Festival, a ujedno i program Open Air, otvorio je avanturistički blockbuster „Artic“, veliki hit ovogodišnje filmske sezone prikazan na festivalu Cannesu. ''Arctic'' smatraju jednim od najboljih filmova ikada snimljenih o preživljavanju. Glavni akter Mads Mikkelsen, pilot, čiji je avion prinudno sletio u arktičkoj polarnoj regiji, bira da, umjesto boravka u relativno sigurnom kampu, krene u opasnu avanturu nepoznatim i divljim terenom u nadi da će pronaći spas.


Filmski festival „Avant&Una“ ima međunarodni i takmičarski karakter i na festvalu će biti prikazani filmovi iz 26 zemalja svijeta u programskim kategorijama: dugometražni i kratki igrani film, dokumentarni film, te selekcijama turističkog i self-made & filma (filmovi napravljeni u nezavisnoj. kućnoj produkciji). Najbolji film dobit će Grand Prix „Unska sirena“, dok će stručni žiri dodjeliti i niz drugih nagrada najboljim filmovima u svim kategorijama festivala.


Osim ovih kategorija, filmovi će se prikazivati na Open Airu i u programu Retro koji će se održavati u Muzeju Avnoja.


Dječji program otvara film hrvatsko-bosanskohercegovački igrani film „Moj did je pao sa Marsa“ Marine Andre Skop i Dražena Žarkovića. Film je na tek završenom Pula Film Festivalu osvojio dvije zlatne Arene i bio drugi na rang listi žirija publike.

 

bihac-avantura-film-festival-2019


„Dolina vukova“ je atraktivni dugometražni francuski film Jean-Michel Bertranda koji  je film o osobnoj potrazi, priča o ludoj okladi koju je osmislio zaljubljenik u vlastiti san, antijunak koji je srušio sve prepreke kako bi ostvario svoj cilj: susresti divlje vukove u njihovom prirodnom okruženju. Nakon tri godine provedene u divljini u svim vremenskim uvjetima, redatelj uspijeva ući u trag vukovima. Malo po malo on promatra, približava se i u konačnici biva prihvaćen kao dio čopora. Suprotno svim očekivanjima ovi veličanstveni grabežljivci ponudit će ovom smiješnom liku malo svoje intime.


„Duran“ je dugometražni igrani film bosansko-hercegovačkog filmskog i tv. reditelja Faruka Sokolovića. Film je istinita priča o bračnom paru Duranu i Zineti Masleša, koji igraju svoj život pred objektivom filmske kamere. I sve ostale junake ovoga filma igraju naturščici. Duran ostaje bez posla u Hadžićima, kupuje kamion od neke crkavice i bori se da preživi. U takvoj situaciji, progonjen snovima iz djetinstva, počinje da na babovini u selu Lukomir gradi kuću na temeljima stare kamene prodične štale. Selo na to u početku gleda pasivno, ali se postepeno uključuje da pomogne u ostvarenju snova porodice Masleša...


„Jesenji Valcer“, kratki film u režiji Ognjena Petrovića, je dirljiva priča o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Bračni par pokušava pobjeći iz opkoljenog grada, ali nailazi na barikade koje blokiraju put. U pokušaju da savladaju prepreke, smišljaju priče za vojnike stražare.


Nakon atraktivnog „Artica“, drugi film koji će biti prikazan u Open Airu je „Florida Project“, američka drama ispričana kroz oči razigrane djevojčice Muri, prati život nje i njene buntovne majke kroz ljubičaste zidove magičnog motela, nadomak Diznilenda. U režiji Sean Bakera, film također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.
 


Open Air će zatvoriti dokumentarni film ''Scream for me Sarajevo'' režisera Tarika Hodžića. Film govori o opsadi glavnog grada, prateći događaje vezane za nastup Brucea Dickinsona, frontmena kultnog metal benda Iron Maidena, održanog u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru 1994. godine. Na 24. Sarajevo Film Festivalu ''Scream for me Sarajevo'' osvojio je najveću ocjenu publike svih vremena, a od tada je prikazan na preko 20 filmskih festivala širom svijeta, gdje je osvojio mnoge nagrade.


U Kulturnom centru Bihać biće prikazan film ''Magareće godine'' režisera Nenada Dizdarevića, nastalog po istoimenom romanu Branka Ćopića. Film oslikava doživljaje grupe dječaka i djevojčica u razdoblju prelaska iz djetinjstva u svijet odraslih, o iskustvima sazrijevanja i svim nastojanjima da sačuvaju svoje neiskvareno djetinje povjerenje i nadu.


Pored takmičarskoj dijela u KC Bihać biće premijerno prikazan dugometražni igrani film ''Gastarbajter'' Bareta Vardića nastalog u potpuno nezavinsoj produkciji.


Dokumentarac o legendi sarajevskog rokenrola - ''Tifa'' u režiji Bakira Hadžiomerovića biće prikazan u Kulturnom Centru Bihać. Priča o jednom od najvećih muzičkih zvijezda ovih prostora ispričana je kroz njegove koncerte i privatna druženja sa prijateljima.


Publika u Bihaću imaće priliku da pogleda prve snimke projekta „Bosnian Rydera/Yourney to Japan“ Senada Hasanovića, čiji je put na motoru iz Sarajeva do Tokija jedna od najvećih stvarnih avantura ove godine u BiH ali i šire.


Izuzetan događaj biće i prikazivanje ''Ayahuasca - širenje svijesti'' dokumentarnog filma o procesu šamanskog iscjeljivanja Ayahuascom. Kombinirajući znanstvene, antropološke i religijske perspektive o njenom korištenju, režiser Faus Noro nam pruža holistički ali i uravnotežen pogled na ovu kontroveznu temu.


Iz BBC studija Earth Filmsa, koji nam je poklonio dokumentarac Zemlja, dolazi nastavak - Zemlja: Jedan čudesan dan, zapanjujuće putovanje koje otkriva strašnu moć prirode. Tijekom jednog dana, tragom Sunca, koračamo od najviših planina do najudaljenijih otoka i egzotičnih i urbanih džungli. Istovremeno tužan ali beskrajno pozitivan i sretan, film nam oslikava stvarnost u kojoj je svaki dan ispunjen sa mnogo više čuda nego što možemo i zamisliti. Režiju potpisuju Richard Dale i Peter Webber, a produkciju Stephen McDonogha.


''Put duhana'' čiju režiju potpisuje Mirko Pivčević, govori o ilegalnim trgovcima koji su svoje porodice održavali švercom duhana od Hercegovine pa sve do Srednje Bosne. Opasnost ovakvih poslova oslikan je i mnogobrojnim svjedočanstvima o policijskim ubistvima na rutama kojima su se šverceri kretali po okriljem noći, kiše, snijega i oluja.


''Regeneracija'' je dugometražni dokumentarni film koji prati deset bosanskohercegovačkih mladića i djevojaka koji se nazivaju „ambasadorima pomirenja“ (sastoje se od Srba, Hrvata i Bošnjaka), a koji se suočavaju s nasilnom prošlošću svoje države i vizijom njezine mirne budućnosti. Putujući kroz zemlju i slušajući priče starijih – ratnih veterana, preživjelih, političara, religijskih vođa i aktivista u zajednici – oni će zajedno pokušati pronaći nadu u tragediji. Međutim, stvari im ne idu u prilog: politička korupcija, etno-nacionalizam, traume i nezaposlenost mladih čine optimizam izuzetno teškim za pronaći. Ipak, ambasadori su odlučni ne odustati jedno od drugog, niti od zemlje koju vole.

 

U muzeju AVNOJ-a biće prikazane i televizijski putopisi Zuke Džumhura pod nazivom ''Hodoljublja'', koje je s Mirzom Idrizovićem radio za nekadašnju TV Sarajevo, kao i posjećanje na Nisveta Džanku i tv serijal „Pozitivna geografija“.

 

Tu će biti prikazan i izbor najboljih filmova sa festivala turističkog filma Zagreb World Toura, kao i izbor dokumentarnih filmova Filmskog centra Sarajevo posvećenih geografiji BiH.

 

''Varda per Agnes'' je dokumentarni autobiografski film koji nas uvodi u život i djelo maestralne i neponovljive Agnes Varde, pionirke francuskog Novog Vala, jedne od najznačajnijih autorki koja je ostavila dubok trag u historiji kinematografije i ostala upamćena po unikatnom dokumentarističkom pristupu u svojim filmovima, feminističkoj tematici i društvenoj kritici.

 

Direkcija festivala sprema i nekoliko drugih iznenađenja za publiku, dok u pratećim programa će imati priliku da u okviru Music Stage uživa u nastupima grupe Let 3, popularne bh. muzičke zvijezde Amela Ćurića, te niz drugih kulturnih događanja.

 

Posebna atrakcija festivala bit će „Casting in The Nature“ u kojem učestvuju glumci, casting agenti, scenaristi, reditelji i dirketori festivala, a koji će se odvijati na jedinstvenim lokacijama Nacionalnog parka Une, jedne od pet svjetski najljepših sačuvanih prirodnih ljepota i lokacija za snimanje filmova.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još