VIDEO/ Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH

Aluminij će nastaviti s radom, ali će se promijeniti format preduzeća. Rok je do kraja godine, a evo šta će biti s radnicima

Biznis Klub31.07.19, 15:20h

Aluminij će nastaviti s radom, ali će se promijeniti format preduzeća. Rok je do kraja godine, a evo šta će biti s radnicima
Izvršit će se imenovanje četiri grupe zaposlenih, i to onih koji su za mirovinu, onih koji imaju 3 godine do mirovine, zatim onih bez kojih tehnološki Aluminij ne može ponovno biti pokrenut, i na koncu onih koji žele otpremninu, a koja se, može dobiti samo iz sredstava poduzeća", kazao je Novalić

 

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u srijedu kako će mostarski Aluminij nastaviti s radom, ali će se u narednom razdoblju promijeniti format samog poduzeća jer zbog tržišnih okolnosti ne može preživljavati u ovom obliku.

 

"Na sastanku s predstavnicima kompanije Aluminij, odnosno malih dioničara, Uprave i Sindikata poduzeća usvojili smo premise i dan je rok da se do kraja 2019. godine pokuša s restrukturiranjem poduzeća", izjavio je federalni premijer na konferenciji za novinare i dodao ako to ne bude išlo razmatrat će se druge mogućnosti i varijante, odnosno prestanak ovog pravnog i prelazak u novi pravni kontinuitet.

 

"U tom razdoblju pokušaja oživljavanja dijelova Aluminija, točnije topionice i izrade anoda koji bi mogli samostalno živjeti jer traže oko 70 puta manje struje nego elektrolize, pokušat ćemo pristupiti i intenzivnom privlačenju potencijalnih partnera", kazao je Novalić i naglasio kako trenutno potencijalni partneri postoje, ali su njihovi zahtjevi relativno visoki i federalna vlada ih ne želi ispuniti pod svaku cijenu.

 

Federalni premijer je naglasio kako bilo kojim rješenjem da se bude išlo - ili restrukturiranje ili promjena pravnog kontinuiteta, prioritet su uposlenici Aluminija, odnosno njihova sudbina.

 

 

"Izvršit će se imenovanje četiri grupe zaposlenih, i to onih koji su za mirovinu, onih koji imaju 3 godine do mirovine, zatim onih bez kojih tehnološki Aluminij ne može ponovno biti pokrenut, i na koncu onih koji žele otpremninu, a koja se, može dobiti samo iz sredstava poduzeća", kazao je Novalić.

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je kako je Uprava Aluminija danas iznijela nacrt plana restrukturiranja koji će se definirati ili realizirati u tri faze, ali da to ne znači i samo rješenje.

 

"Prva faza je pokretanje livnice, druga pokretanje pogona izrade anoda i treća elektrolize", kazao je ministar Džindić i dodao kako su tražili da im se dostavi financijsko-tehničko-tehnološka analiza svih tih faza i plana kojega su oni zacrtali.

 

"Nakon što nam bude sve to dostavljeno mi ćemo imati sastanak i razmotriti šta je konačna ideja", kazao je ministar Džindić.

 

Što se tiče duga poduzeća Aluminija prema Elektroprivredi HZ-HB predlažu se dvije mogućnosti.

 

"Prva mogućnost je da promijenimo odluku koju smo donijeli sredinom protekle godine na što nismo pristali, a druga je varijanta sudska nagodba o reporogramu duga, na što smo dali uvjetnu suglasnost", kazao je ministar Džindić.

 

Federalna ministrica financija Jelka Milićević osvrnula se na mirovinski staž djelatnika Aluminija, te istaknula kako će se svim radnicima Aluminija koji do kraja 2019. godine ostvaruju pravo odlaska u mirovinu povezati staž.

 

"Radnici kojima nedostaju tri godine do odlaska u mirovinu oni imaju poseban status u Zavodu za zapošljavanje. Imat će plaću, uplaćene poreze i doprinose, a nakon te tri godine ispunit će sve uvjete odlaska u mirovinu", kazala je ministrica Milićević.

 

 Napomenula je kako radnici da bi došli na skrb Zavoda moraju imati povezan radni staž svih 17 mjeseci koji im nedostaju.

 

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još