PONOVO SE BIRA ŽENA, A PO ČARŠIJI SE ŠUŠKA...

Hoće li Sarajevo dobiti novu mladu ministricu obrazovanja i kakva je njena veza sa porodicom Konaković?!

Front30.07.19, 16:09h

Hoće li Sarajevo dobiti novu mladu ministricu obrazovanja i kakva je njena veza sa porodicom Konaković?!
U javnosti su se odmah pojavila nagađanja i da je nasljednica ministrice Zinete Bogunić već poznata, samo njeno ime još nije i zvanično objavljeno


Kako je juče medijima potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, ime nove ministrice obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo bit će poznato za 15 dana, a već su u toku razgovori sa potencijalnim kandidatima. Ono jedino što je za sada sigurno jeste da će ovu funkciju ponovo obavljati žena.


S obzirom da je to potvrdio i sam Konaković, u javnosti su se odmah pojavila nagađanja i da je nasljednica ministrice Zinete Bogunić već poznata, samo njeno ime još nije i zvanično objavljeno. A po političkim i čaršijskim kuloarima u prvi plan izbilo je ime mlade bh. analitičarke u polju društvenih nauka i buduće doktorice komparativne politike Nine Branković.


Inače, Nina Branković je i vjenčana kuma supruge Elmedina Konakovića, Dalije Hasanbegović. Njen životni partner je poznati bh. reditelj Elmir Jukić, a roditelji su jednog dječaka.


U razgovoru za magazin Azra prije dvije godine, Nina Branković ispričala je nekoliko detalja iz svog profesionalnog života, između ostalog i da je nakon magistarskog u oblasti javnih politika u Londonu, u narednih 10 godina učestvovala kao konsultantica u više od 50 različitih projekata.


- Izgradila sam karijeru kao istraživač za društvene nauke, primarno za oblast obrazovanja i već pet godina vodim istraživanja u BiH za Londonsku školu za političke i ekonomske odnose (LSE). Veoma volim svoj posao, a trud i rad se isplatio. Kroz posao mnogo putujem, živjela sam godinu u Kini, zatim u Berlinu, Londonu, Bruxellesu, gdje sam upoznala sjajne ljude. U jednom momentu sam odlučila da upišem doktorat i postala stipendistica Univerziteta u Zagrebu - navela je u kratkom predstavljanju sebe i svog rada.


Međutim, na pitanje da li je kandidatkinja za poziciju ministrice obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Nina Branković kratko odgovara.  


- Ja nemam tu informaciju – prokomentirala je za Faktor.


Sam Elmedin Konaković također negira da će Nina Branković zamijeniti Zinetu Bogunić i kaže da je to "još jedna u nizu laži iz produkcije Stranke demokratske akcije".


- Ljudi besposleni sjede i naravno da obmanjuju javnost. Naravno da nije istina niti je ikad bila u opcijama da se o tome razmišlja i razgovora. Ne znam šta više ljude motivira za ove laži, ali definitivno imaju viška vremena. Stranački organi Naroda i pravde tek su prihvatili ostavku ministrice Bogunić, proslijedili su svim organima stranke i nestranačkim ljudima s kojima mi sarađujemo. Čekamo da nam stignu prijedlozi, nemamo još ni užu listu kandidata. Nemamo pritisak, jer će se naredna sjednica održati u septembru. O imenima ćemo moći razgovarati tek u drugoj polovini avgusta, a sada možemo zasigurno reći da će na ovoj poziciji ponovo biti žena - kategorički je istakao Konaković u izjavi za Avaz.


Ima li, pak, u kuloarskim nagađanjima istine, koja često znaju biti ispred zvanične objave, bit će poznato do sredine avgusta. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još