nikog ne zanima priča oko nuklearnog otpada

Slab odziv na protestima, organizatori poručili: 'Ovo je sramota za Sarajlije, ali generalno, oni su uvijek mlaki...'

Hronika29.07.19, 13:26h

Slab odziv na protestima, organizatori poručili: 'Ovo je sramota za Sarajlije, ali generalno, oni su uvijek mlaki...'
Kazala je da je loš odziv kombinacija lošeg vremena i letargije

 

Maida Šabeta, jedan od organizatora protesta ispred Hrvatske ambasade u Sarajevu, komentarisala je slab odziv građana na protestima - piše N1

 

Kazala je da je loš odziv kombinacija lošeg vremena i letargije.

 

"Ali, generalno Sarajlije, su uvijek ovako mlaki. Kad god se nešto bitno dešava uvijek bude više predstavnika iz drugih dijelova BiH. Tu imamo dosta Zeničana, ljudi iz Bijeljine, iz raznih dijelova BiH, a jako malo Sarajlija, što je porazno. S druge strane, da se suprotno desilo, da smo mi Sarajlije direktno ugrožene kao što su građani Usnko-sanskog kantona i opštine Novi Grad, bili bi ih vjerovatno hiljade na protestima. Mogu da kažem da je ovo sramota za Sarajlije", istakla je.

 

Kazala je da lokacija Trgovska gora apsolutno ne dolazi u obzir.

 

"Obzirom da su eksperti iz obje zemlje, Hrvatske i BiH, ustanovili da je opasna i da će doći do curenja. Obzirom da se radi i o trusnom području, te je Trgovska gora nagnuta prema BiH, direktno je ugroženo 300.000 građana naše zemlje", pojasnila je.

 

Prema njenim riječima, Hrvatska krši ESPOO konvenciju.

 

"Ako ne bude reakcije, poduzet ćemo sve pravne radnje. Istovremeno, zahtijevamo od nadležnih institucija u BiH, prvenstveno Vijeća ministara i Predsjedništva, da poduzmu adekvatne radnje", kazala je.

 

Šabeta tvrdi da je ovdje u pitanju zdravlje i ugroženost građana.

 

"Ugroženost čitavog geograskog područja koje će se najvjerovatnije morati potupno evakuisati ukoliko dođe do izgradnje deponije", navela je.

 

Podsjećamo, organizacija “Climate Save Bosnia” održala je danas u 12 sati mirni protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!