FOTO/ Reis ispratio prvu grupu hadžija sa sarajevskog aerodroma

Naoružajte se saburom! Hadž je napor i tu je potrebna unutarnja borba, kako sa samim sobom, tako i sa šejtanom

Hronika29.07.19, 09:06h

Naoružajte se saburom! Hadž je napor i tu je potrebna unutarnja borba, kako sa samim sobom, tako i sa šejtanom
Vi idete na hadž i na neki način prezentujete bosanskohercegovačke muslimane. Molim vas da svojim ponašanjem na svakom koraku pokažete prije svega skrušenost, da se posvetite ibadetu i da prezentujete islam onako kako je to činio i naš Poslanik i kako to od nas traži naš Gospodar, poručio je reis Kavazović

 

Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je poletio s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu. Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji „Kralj Fahd“ u Sarajevu, gdje je zajedničku ikrar dovu proučio izaslanik sarajevskog muftije dr. Abdulgafar ef. Velić.

 

hadzije-ispracaj-2

 

Zajedničkoj ikrar dovi za prvu grupu ovogodišnjih hadžija prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je tom prilikom rekao:

 

„Došao sam da s vama podijelim nekoliko trenutaka pred vaš odlazak, da vam zaželim hairli put na najsvetija mjesta, u našu Medinu i Mekku, moleći Dragog Boga da vam ukabuli vaš nijjet. Ono što je za vas važno, pored vašeg nijjeta, jeste i sabur. Na svakom putu moramo biti spremni da podnesemo određene napore. Takav je i hadž. Hadž je napor i tu je potrebna ta unutarnja borba, kako sa samim sobom, tako i sa šejtanom. Bit će potrebno da se saburom naoružate i da ovaj put podnesete kao pravi vjernici. Islamska zajednica, Ured za hadž i umru i cijela vodička služba potrudit će se da vam ovaj put što više olakša.

 

hadzije-ispracaj-1

 

Najviše šta trebate činiti na hadžu je istigfar, odnosno da molite Allaha, dž.š., da vam oprosti grijehe. Stalno tražite od Gospodara da Vam primi dobra djela, a grijehe oprosti, jer su to najbolja mjesta i najbolje vrijeme za primanje pokajanja. Nastojite da što više vremena provedete u ibadetu.

 

Ovo su vrući dani i teški za obaviti hadž, čuvajte svoje zdravlje. Vi mlađi ste obavezni kao muslimani da pomognete starijim hadžijama među vama. To je vaša obaveza kao što je obaveza i namaz obaviti. Vi ste sada jedan džemat i nastojte da kao braća i sestre budete jedni drugima pri ruci.

 

Čujemo nekada među nama Bošnjacima da bi Islamska zajednica trebala odvajati hadžije i one bogatije smjestiti u bolje, a one siromašnije u lošije hotele. Ali vi kao muslimani, a i mi kao ulema znamo da na hadžu oblačimo bijele ihrame. Na hadžu nema i ne bi smjelo da bude razlike među ljudima. Ova Islamska zajednica, ovakva kakva jeste, neće to raditi, neće praviti razlike među našim ljudima. Mi smo jedan džemat i ne trebamo praviti razlike među ljudima.

 

hadzije-ispracaj

 

Vi idete na hadž i na neki način prezentujete bosanskohercegovačke muslimane. Molim vas da svojim ponašanjem na svakom koraku pokažete prije svega skrušenost, da se posvetite ibadetu i da prezentujete islam onako kako je to činio i naš Poslanik i kako to od nas traži naš Gospodar.

 

U ime cijele zajednice muslimana u Bosni želim vam sretan put, da Allah, dž.š., ukabuli vaš nijjet i vaše ibadete, i da nam se vratite sretni i zadovoljni“, poručio je budućim hadžijama reisu-l-ulema Kavazović.

 

hadzije-ispracaj-3

 

Iz Sarajeva će danas ka Medini poletjeti još dva aviona s hadžijama iz Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

 

Ostale hadžije iz BiH će put svetih mjesta krenuti prema ranije utvrđenom rasporedu letova. Detaljne informacije o terminima letova i okupljanju hadžija možete naći na web stranici www.hadziumra.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!