Bh. tržište na koljenima

Za 12.000 otvorenih radnih mjesta javilo se tek 3.379 nezaposlenih: Niko više ne želi raditi za prijevoz i doručak

Biznis Klub28.07.19, 09:41h

Za 12.000 otvorenih radnih mjesta javilo se tek 3.379 nezaposlenih: Niko više ne želi raditi za prijevoz i doručak
Poslodavci i sindikati navode da je sve teže naći i zadržati radnike. Smatraju da bi vlasti trebale poduzeti konkretne mjere da budu osigurani bolji uvjeti

 

Bosna i Hercegovina već se suočila s problemom nedostatka radne snage, a na biroima se nalaze hiljade nezaposlenih. No, da nećemo ili ne znamo da postoji šansa za zaposlenje, govore i podaci Zavoda za zapošljavanje FBiH.

 

Prvi krug

 

Zavod je u martu objavio poziv koji je otvorio priliku za 12.000 nezaposlenih. U prvom krugu posao je trebalo dobiti 10.000 osoba. Poslodavci, njih 5.098, iskazali su potrebu za zapošljavanjem 11.514 radnika.

 

- Na poziv su se prijavile 2.334 nezaposlene osobe koje će pokrenuti vlastiti biznis i pritom dodatno zaposliti 1.045 osoba. To znači da će po ovom programu biti zaposleno 3.379 osoba – navodi se na stranici Zavoda.

 

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ističe da će javni pozivi biti otvoreni još jednom do kraja godine.

 

Hitne mjere

 

Poslodavci i sindikati navode da je sve teže naći i zadržati radnike. Smatraju da bi vlasti trebale poduzeti konkretne mjere da budu osigurani bolji uvjeti. Tvrde da kvalificiranih radnika više nema. No, nezaposleni kažu suprotno, radnika ima, ali niko više ne želi raditi za plaće koje su dovoljne jedva za prijevoz i doručak.

 

Obuka pa posao

 

Zavod za zapošljavanje FBiH realizira i program namijenjen poslodavcima, a radi zapošljavanja kroz obuku kod poznatog poslodavca.

 

- Do sada nam se javilo osam poslodavaca, koji su iskazali potrebu za obukom 234 osobe, te su nakon toga spremni zaposliti 210 osoba - kaže Lončar.
Prema zvaničnim podacima, od 2013. do 2017. našu je zemlju napustilo više od 151.000 osoba, a posljednje dvije godine još toliko.  

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još