Od Vijećnice do Ilidže

U Sarajevu se već pripremaju za zimu: Prvi put će primijeniti 'mokri postupak' kako bi smanjili zagađenje zraka

Hronika26.07.19, 13:02h

U Sarajevu se već pripremaju za zimu: Prvi put će primijeniti 'mokri postupak' kako bi smanjili zagađenje zraka
Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primjenjena. Sada želimo to primjeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama, naglasio je Filipović

 

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović  i v.d. direktorice KJKP “RAD”  Vera Arnautović, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcijum hlorida za primjenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa “Elaboratom o korištenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja zraka.”

 

damir-filipovic-vera-arnautovic

 

Također, Sporazum se odnosi i na primjenu “mokrog postupka” u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja zraka čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

 

“Prema nekim nezvaničnim informacijama, ovim metodama moglo bi se postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primjenjena. Sada želimo to primjeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama”, naglasio je Filipović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!