Održana konstituirajuća sjednica Predsjedništva

Zbog kršenja Statuta SDP-a: Iz partije isključena dva visokopozicionirana člana!

Front25.07.19, 17:52h

Zbog kršenja Statuta SDP-a: Iz partije isključena dva visokopozicionirana člana!
Kako DEPO Portal saznaje iz dobro obaviještenih izvora, iz SDP-a su zbog narušavanja ugleda stranke, kršenja Statuta i koaliranja sa SDA izbačeni Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BiH Tuzla, te načelnik Općine Lukavac i kandidat za predsjednika SDP-a na nedavno održanim unutarstranačkim izborima Edin Delić

 

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije.

 

Predsjedništvo SDP BiH osvrnulo se na aktuelnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih opštih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcioniše, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SDP-a.

 

- Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bilo da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava.

 

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena hemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

 

Ove dvije stranke su već davno dogovorile podjelu ovog preduzeća po nacionalnom ključu, negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim preduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti. Aluminij je, uz pomoć SDA, žrtva HDZ-a, a to je nešto na šta je SDP opominjao godinama unazad.

 

Ponovni pokušaj aktiviranja spora od strane Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta i blokada istog od strane Milorada Dodika, još je jednom potvrdila ono što je SDP nebrojeno puta govorio. Ne postoji mogućnost saradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posljednji Dodikov potez posljedica je dogovora sa Draganom Čovićem, koji će preskupo platiti vlasnici države Bosne i Hercegovine, a to su njeni građani.

 

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora sa nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja ličnih finansijskih interesa - saopšteno je iz SDP-a BiH.

 

Kako DEPO Portal saznaje iz dobro obaviještenih izvora, iz SDP-a su zbog narušavanja ugleda stranke, kršenja Statuta i koaliranja sa SDA izbačeni Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BiH Tuzla, te načelnik Općine Lukavac i kandidat za predsjednika SDP-a na nedavno održanim unutarstranačkim izborima Edin Delić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još