ZATVOR KAO 'DRUGI DOM'

Rešetke im nisu prepreka - oni su najpoznatiji bjegunci u BiH: Amel Sejfović je za neuspjeli bijeg potrošio 20.000 KM!

Hronika23.07.19, 10:54h

Rešetke im nisu prepreka - oni su najpoznatiji bjegunci u BiH: Amel Sejfović je za neuspjeli bijeg potrošio 20.000 KM!
Višestruki povratnici u činjenu krivičnih dijela, kojima zatvorske zidine dođu kao “drugi dom”


 


Spektakularna bjekstva iz zatvora u BiH nisu učestala pojava, ali se nerijetko i dešavaju.

 

Riječ je o osuđenicima na višegodišnje kazne zatvora, ali i višestrukim povratnicima u činjenu krivičnih dijela, kojima zatvorske zidine dođu kao “drugi dom”, o kojima piše Avaz.


Adnan Šerak: Za bjeguncem Adnanom Šerakom policija je prošle godine tragala više od mjesec dana.


Šerak se, nakon što mu je Kantonalni sud u Sarajevu odobrio prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog pokušaja ubistva, nije se vratio sa dopusta. Kaznu je služio u zatvoru u Zenici.


Amel Sejfović: Prošle godine je pobjegao i Amel Sejfović iz KPZ Miljacka Sarajevo.


Prema optužnici, Sejfović je za neuspjelo bjekstvo potrošio 20.000 KM. On je tokom šetnje pucao iz vatrenog oružja na čuvare, a zatim preskočio zidine zatvora i pobjegao sa pomagačem na motociklu.


Emir Balto: Emir Balto iz Sarajeva, u maju prošle godine pobjegao je iz zgrade Centra javne bezbednosti Banjaluka, gde su policajci trebali da ga saslušaju zbog sumnje da je počinio 30 teških krađa.


On je uhapšen nekoliko sati nakon bjekstva u blizini hotela “Turist” u Jajcu. Balto se doslovno išetao iz centralne zgrade banjalučke policije i bez upotrebe sile izašao na glavni ulaz.


Oliver Knezović: Osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića, Oliver Knezović pobjegao je policiji u utorak, pola sata poslije ponoći.


Knezović se dan ranije sam predao i navodno priznao da je ubio 24-godišnjeg navijača Sarajeva.


Aladin Ferhatović: Jedan od interesantnijih bjegova iz zatvora izveden je u septembru prošle godine, a mještani bihaćkog naselja Luke, u kojem se nalazi istoimeni zatvor, imaće šta pričati svojim unucima.


Zatvorenik Aladin Ferhatović iz Tržačke Raštele kod Cazina dokopao se slobode, ali ipak nije imao toliko sreće, jer ga je je primijetio vlasnik obližnje garaže, gdje se najvjerovatnije privremeno sakrio.


Vlasnik je istog trena pozvao policajce iz KPZ Luke, kako bi zatvorenika vratili gdje mu je mjesto. Za Ferhatovićem je odmah organizovana filmska potjera u koju su uključeni i psi tragači.


Esad Jašarević: Esad Jašarević kaznu od godinu i po zatvora zbog sklapanja štetnog ugovora počeo je izdržavati 10. avgusta 1999. godine.


U martu 2000. godine koristeći vanzavodske pogodnosti izašao je iz zatvora u koji se nikada više nije ni vratio. Osuđen je na 40 godina zatvora.


Iz sarajevskog KPZ od 1997. do 2009. godine, prema podacima od KPZ Sarajevo pobjegli su Lionel Dimon, Goran Miljković, Džemal Suljić, Dalibor Ristić, Jasmin Jažić, Halit Dačaj, Vedat Miftar, Enver Šoljanin i Sead Idrizović.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!