Značajan dio obraćanja posvetio našoj zemlji

Američki kongresmen: SNSD prijeti odvajanjem od BiH

Front23.07.19, 09:52h

Američki kongresmen: SNSD prijeti odvajanjem od BiH
Prošlog oktobra u Bosni su održani parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadinih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om

 

Prošle sedmice je Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa u Washingtonu održao saslušanje pod nazivom „Ruski napadi na izbore dezinformacijama: Lekcije iz Evrope“. Kongresmen Adam Kinzinger je značajan dio svog obraćanja posvetio Bosni i Hercegovini, javlja VOA.

 

„Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH. Međutim, Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici, glavne uzročnike rata u Bosni, u kome se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi“, rekao je Kinzinger na početku svog izlaganja o BiH. Nastavio je govoreći o neformiranju vlasti:

 

„Prošlog oktobra u Bosni su održani parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadinih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od Bosne su glavna odlika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kojeg podržava Rusija, i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi“.

 

Kinzinger je govorio i o pasivnom odnosu Evrope prema BiH:

 

„Evropljani su napustili Bosnu i Sjedinjene Države ne mogu same nositi sav teret. Ako se želimo boriti protiv štetnih ruskih aktivnosti, moramo to raditi zajedno sa našim evropskim saradnicima. Moramo pokazati Bosni i drugim nacijama koje iskušava Putin, da je zapadna demokracija puno bolja opcija nego tiranski ruski sistem. Primjeri poput Bosne i Ukrajine pokazuju zašto je toliko važno održavanje saslušanja radi razotkrivanja štetnog ruskog uticaja“.

 

Kinzinger je rekao i da se nedavno sreo sa predstavnicima iz svih dijelova balkanske regije:

 

„Svi su oni naveli, bez izuzetka, da su Sjedinjene Države jedini partner koji s njima čvrsto stoji protiv Rusa. A to nije naše dvorište. To je evropsko dvorište. Evropa ima odgovornost da iskorači i učini više. Ovo ne može biti samo američka operacija, ali smo sretni da je vodimo sa našim evropskim prijateljima“, prenosi VOA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!