U 72. godini

Preminuo čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano

Hronika22.07.19, 11:26h

Preminuo čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano
Amanov ured objavio je u septembru prošle godine da je on podvrgnut nekonkretiziranom medicinskom postupku. Od povratka na posao, Amano je izgledo iscrpljeno

 

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Yukiya Amano, preminuo je u 72. godini, saopćio je u ponedjeljak njegov sekretarijat.

 

IAEA nije navela kada je preminuo japanski diplomata i koji je uzrok njegove smrti.

 

Amanov ured objavio je u septembru prošle godine da je on podvrgnut nekonkretiziranom medicinskom postupku. Od povratka na posao, Amano je izgledo iscrpljeno.

 

Amano je preminuo kratko nakon što je podnio ostavku s pozicije generalnog direktora IAEA-e, dužnosti koju je obavljao od 2009, saopćio je danas njegov ured.

 

- Veoma sam ponosan na naša postignuća, i zahvalan sam državama članicama i osoblju agencije - naveo je u pismu ostavke, saopćio je njegov ured.

 

Amano je nadzirao provedbu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, i proveo je godine u razgovorima s iranskim zvaničnicima o sporazumu, prenosi dpa.

 

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!